05 Май 2024, 03:05 Днес (1) | Вчера (0)

Първи местен референдум в Трън заедно с извънредните парламентарни избори

09 Февруари 2017 12:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2017, 11:56

Трънчани ще гласуват Общинският съвет да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства, обявиха от Гражданско сдружение

Общинският съвет в Община Трън гласува предложение за провеждането на местен референдум. Той ще се проведе заедно с предстоящите извънредни парламентарни избори на 26 март тази година. Трънчани ще отговарят на въпрос дали са съгласни общинският съвет да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства, съобщиха от Гражданско сдружение "Трън".

До предложението се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност. Тази площ съвпада точно с площта на инвестиционно намерение за добив на злато в общината. То стана причина още през лятото на миналата година да се проведе гражданска подписка с искане за запазване на Трън като екологично чист регион, посочват от сдружението. Оттам казват, че част от проекта ще се развива върху площта на стара уранова мина. В нарочно съобщение до ИНСМАРКЕТ инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, опроверга категорично последната информация и заяви, че старата затворена през миналия век мина в Трън е златна и винаги е била такава. В регистрите на Министерство на енергетиката (който е Единният орган за управление на природните богатства у нас) няма заведен уран в баланса на запасите на Република България на това място, подчертава в съобщението инж. Андреев.

От гражданското сдружение уточняват, че това е първият местен референдум в Трън. Всички общински съветници считат, че е правилно генералната посока за развитието на общината да се определя пряко от нейните жители, а предложението за провеждането на референдум е на кмета на община Трън. Разходите за провеждането му ще са около 40 000 лева и се поемат от бюджета на общината. За да е валиден референдумът, в него трябва да везмата участие повече от 40% от населението на общината, с изборни права и поне половината от тях да са отговорили с ДА на поставения въпрос, посочват още от сдружението.

Според инж. Андреев от БМГК темата за добива на полезни изкопаеми е специфична и изисква експертиза, която не е достъпна до големи групи от хора, в т.ч. и от представителите на Инициативните комитети и групи против златодобива в Трън. "Затова и местните жители на общината и други заинтересовани от темата групи и граждани са лесни за манипулиране чрез посочване на всяващи страх и несигурност за бъдещето твърдения. Още по-голям проблем е, че хората трудно могат да проверят всяка информация и при решенията си се осланят на емоции, изкуствено създадено доверие, хипотези, изкривени факти и т.н.", подчертава още експертът.

От БМГК изразяват още крайно несъгласие официална информация за дейността на Общински съвет Трън да се разпространява от граждански сдружения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив