23 Април 2024, 21:51 Днес (6) | Вчера (13)

Първи спад в цените на жилищата в някои квартали на София

09 Февруари 2021 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2021, 13:28

Намалява броят на покупко-продажбите на вторичен пазар

Сходен брой изготвени оценки на жилища в София спрямо предходната година и умерен ръст на средните цени на имотите с около 5% през 2020-а на  годишна база. Това показва годишен доклад на компанията "Адванс Експертни оценки". Ръстът в столицата се дължи на активния пазар на новопостроени жилища в растящите квартали и недостатъчното предлагане на качествени имоти в установените елитни райони. През 2020-та търсенето на купувачите продължи, продавачите не изпаднаха в паника, а много от тях дори оттеглиха офертите си в очакване на по-добри времена, коментира Ценка Божилова, управляващ партньор в компанията. В същото време оценките на жилищата в някои квартали, сред които Овча купел и Света Троица, показват спад. Той е в резултат на изчерпване потенциала на растеж, продиктуван от външни фактори като развитието на метрото и липсата на предлагане на атрактивни нови парцели там. Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и респективно по-висока активност на жилищния пазар са Витоша, Дружба, Център, Манастирски ливади и Младост. Това са и районите с по-разнообразно предлагане на ново строителство.
Както в много други сектори, кризата ускори процеса по дигитализация и автоматизация на оценителските услуги. В сектора на недвижимите имоти това има ключова роля, тъй като увеличава достъпността и прозрачността на пазара.
"През последните години ясно се вижда как фокусът на инвеститорите трайно се насочва към технологичните компании. Инвестицията в софтуерните разработки в бизнеси с различна сфера на дейност винаги носят не само възвръщаемост на средствата, но и добавена стойност в качеството на услугите. Софуерните решения освобождават ресурс за хората, за да могат да използват по-ефективно експертизата си, в което дигиталните продукти не могат да ги заместят", каза Светослав Димитров, съосновател на Българска финтех асоциация.
От компанията очакват динамиката на пазара на жилища и оценките на имоти да бъде стабилна през 2021 г., инвестиционните проекти да бъдат успешно завършени, с което да се запазят устойчиви ценовите нива на жилищните имоти.




Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив