26 Април 2024, 14:43 Днес (7) | Вчера (14)

Първите стъпки в здравната реформа може да са факт още през февруари, смята Москов

09 Декември 2014 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 декември 2014, 13:21
Булфото

В петък на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане ще бъде публикуван пакет от законови мерки, които по административните срокове могат да влязат в сила още през февруари

В мерките за догодина се предвидени извеждане на дейности от болничната към доболничната помощ, по-ясни правила за дългосрочно договаряне на цени и обеми на лекарствата и по-строги условия за разкриване на нови аптеки и лечебни заведения.

Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов от трибуната на Народното събрание при представянето на проектобюджета за Националната здравноосигурителна каса за 2015 г. По думите му предложеният бюджет осигурява сигурност на системата.

Фокусът на ведомството за догодина ще е да се подобри качеството в лечебните заведения, с които касата вече работи, но възможността за нови лечебни заведения да сключват договори с касата ще е максимално лимитирана. Ограничението е записано в преходните и заключителни разпоредби на бюджета на НЗОК, където е посочено, че лечебните заведения, които след 31 декември 2014 г. са получили за първи път разрешение за медицински дейности, както и лечебните заведения с нови дейности, не могат да сключват договори и допълнителни споразумения с НЗОК за тях до края на 2015 г.

Допълнително, в средата на следващата година работна група с представители на държавата, НЗОК и Лекарския съюз ще изготвят анекс към Националния рамков договор за 2015, в който да се посочат заболяванията, които да се изведат от болничната помощ към доболничната и така да се преразпределят разходите, посочи още Москов.

Друга идея е пподготвяното предложение към Фармацевтичния съюз, според което нови аптеки да могат да се разкриват само на места, където няма такива по държавните стандарти. Освен това по думите на министъра здравното министерство е в напреднала процедура по подписване на рамково споразумение с фармацевтите, в което да се определи финансирането и обемите за медикаменти за години напред.

Параметрите на новите лекарства, които ще се вписват в позитивния списък, трябва задължително да се договарят предварително, убеден е Москов. На по-късен етап се обмисля и въвеждането на електронна лекарствена борса, каквато има в много страни с доказано намаляване на рабзходите по процедурите. Такава борса би позволила на болниците да провеждат търговете си по електронен път и ще облекчи изискванията към участниците в търга, което пък ще постави наравно малките и големите компании. По думите на Москов в момента от десетки фирми с право на дистрибуция на лекарства у нас, само 4 владеят над 90% от пазара, т.е. има монополизация. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив