19 Април 2024, 19:31 Днес (10) | Вчера (11)

Първият транш от помощта за Кипър ще зависи от Върховния съд

24 Април 2013 10:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2013, 10:36
Под лиценза на creativecommons

Условията за отпускане на кредит от 10 милиарда евро от международните кредитори предвиждат принудително привличане на средствата на вложителите с незастраховани депозити в размер над 100 хиляди евро

Получаването на първия транш от финансовата помощ за Кипър, договорена с кредиторите от Европейския съюз и МВФ в размер на 10 млрд. евро, е в ръцете на Върховния съд и нейното получаване ще зависи от магистратите, пишат вестниците, цитирани от БТА.

 

Кипър се надява да получи първия транш през май. В. "Филелефтерос" информира, че главният прокурор Петрос Клиридис, който представлява Кипър в изслушванията на 53 жалби на вложители във Върховния съд, е предупредил, че траншът няма да дойде, докато не приключи тази съдебна процедура. Жалбите са заради орязването на депозитите на вложителите в двете водещи банки на острова - Laiki и Bank of Cyprus.

Клиридис нарекъл делото най-сериозното, откакто е основана Република Кипър, пише в. "Политис".

Става дума за жалби, подадени от вложители срещу приетото под натиска на Еврогрупата решение на правителството за "подрязване" на банковите им депозити.

В. "Харавги" отбелязва, че адвокатите са поискали изслушванията да се отложат с мотива, че нямат достъп до необходимите документи. Изданието коментира, че съдебната зала буквално се пръскала по шевовете от адвокати. Пред Върховния съд пък имало много адвокати, представляващи Laiki, които казали, че също са събрали много жалби на вложители.

Условията за отпускане на кредит от 10 милиарда евро от международните кредитори предвиждат принудително привличане на средствата на вложителите с незастраховани депозити в размер над 100 хиляди евро, от което те могат да загубят от 60% до 80% от парите си.

На вчерашното заседание председателят на Върховния съд Петрос Артемис неочаквано си направи отвод, като обясни, че съдейки по обема на материалите, процесът не може да завърши преди датата, когато той излиза в предпенсионен отпуск.

Председателството беше прехвърлено на съдията Димитрис Хаджихамбис. Петрос Артемис е брат на бившия управител на Bank of Cyprus, който в края на март беше принуден да подаде оставка, а на негово място беше назначен администратор за надзор на преструктурирането на банката.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив