28 Март 2024, 12:22 Днес (6) | Вчера (12)

Пътна полиция вече ще връчва глобите на място

25 Май 2017 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 май 2017, 15:05
МВР, илюстративна снимка

Новата система на работа влиза в действие още тези дни, но не в цялата страна, а само там, където КАТ вече е получил новите патрулки, оборудвани с мобилни принтери

Пътна полиция ще издава глобите за извършеното нарушение още при проверката на пътя, непосредствено след документирането му. Ако шофьорът има стари електронни фишове и наказателни постановления, които не е получил и съответно не е платил, той ще получава разпечатка за тях и така те ще се считат за връчени. По този начин хем служителите ще се разтоварят от излишна административна дейност, хем ще се увеличи събираемостта на глобите. Поне такива са очакванията, съобщават от СБА.
Новата система на работа влиза в действие още тези дни, но не в цялата страна, а само там, където КАТ вече е получил новите патрулки, оборудвани с мобилни принтери.
Първата партида от 60 нови служебни автомобили беше разпределена между СДВР, Варна, Пловдив и Стара Загора. Постепенно ще бъде обновен целият автопарк на Пътна полиция в страната.
Новите автомобили са оборудвани с три камери и два микрофона за двамата служители, като целта е техниката да контролира униформените. Едната широкоъгълна камера е поставена вътре в купето, точно над шофьора, и записва всичко, което се случва вътре в колата. Втората записва зад автомобила, а третата – самата проверка. Техниката започва да работи с включването на автомобила. Това, което шофьорите трябва да знаят, е, че ИМАТ право да откажат видеозапис. В такъв случай трябва да останат в своя автомобил. Те обаче НЕ могат да откажат запис с микрофон, който служи за доказателство.
Проверката на шофьорското досие и на документите на автомобила ще се прави през таблет. И в момента 120 патрулки са оборудвани с подобни миникомпютри, но новата система е с повече опции. Таблетът е свързан с информационната система на МВР. При въвеждане на регистрационния номер на автомобила ще излиза цялата информация – кой е собственик, има ли сключена "Гражданска отговорност”, включително ще се прави сверка в Шенгенската информационна система дали лицето или автомобилът се издирват. При въвеждане на ЕГН-то на водача ще излиза неговото шофьорско досие, адрес, снимка и пр. Включително всички стари санкции, ако има такива, и дали са платени. Ако глобите не са били връчени, защото например водачът се е криел от органите на реда, те ще бъдат принтирани и дадени на шофьора. Ако пък той просто не е искал да се издължи, катаджиите ще действат съгласно закона. При висящи глоби те могат временно да отнемат книжката и да спрат автомобила от движение. Същите две принудителни мерки се прилагат и ако няма сключена задължителната застраховка "Гражданска отговорност”.
Когато катаджията установи нарушение, той ще съставя на таблета административнонаказателния документ и ще го принтира на място чрез мобилния принтер.
Аудио и видеозаписите ще се съхраняват на специални сървъри и ще служат като доказателство. Пътните полицаи няма да имат достъп до съхраняваните данни, за да ги манипулират.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив