26 Април 2024, 03:53 Днес (0) | Вчера (14)

Пътна полиция проверява ударно за "Гражданска отговорност" и за скорост

18 Април 2017 11:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 април 2017, 15:34
МВР, илюстративна снимка

Ведомството с две акции срещу несъобразената и превишената скорост

От 6:00 часа на 19 април до 6:00 часа на 20 април у нас Пътна полиция ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Операцията е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и носи името "24 часа контрол на скоростта". Целта е намаляване на пътно-транспортните произшествия, предизвикани от  бързото шофиране. В рамките й екипите на Пътна полиция ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта.

Подобна операция се провежда от TISPOL от 2013 г. Миналата година в нея се включиха  12 906 пътни полицаи от 22 страни на Европейския съюз, които провериха 2 463 622 моторно-превозни средства.  Обобщено за целия ЕС е установено, че 4,97% от водачите на моторни превозни средства са шофирали с превишена от разрешената скорост.
"Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени. Затова и ние, като членове на TISPOL, се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни и стационарни камери ще бъдат ангажирани за контрол на скоростта, така че ще се следи за спазване на максимално допустимата скорост по пътищата и ще се налагат санкции на нарушителите", поясни началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски.   Подобна операция се провежда за трета поредна година, припомни ст. инспектор Росен Рапчев. По думите му "в деня, в който се осъществява толкова мащабен контрол на скоростта, шофьорите се движат по-внимателно, което допринася за рязкото намаляване на пътните инциденти".

От 17 април започна и друга полицейска акция, която ще продължи до 23 април, координирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. От 15 май 2008 г. България е член на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Членството ни се изразява в участие във всички организирани от TISPOL инициативи, каквато е и операция скорост на територията на всички държави – членки в ЕС.

"Скоростта, както в България, така и в другите държави от ЕС е основната причина за възникване на тежките произшествия със загиналите и ранените при тях. Затова и ние като членове на TISPOL се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни камери ще бъдат максимално ангажирани и натоварени за контрол на скоростта. Стационарните камери си работят непрекъснато”, обясни комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". "Ще наложим санкции на всички нарушители, които не спазват разрешената скорост за движение. Скоростта през последните 10 години е основната причина за възникване на тежките произшествия. След това се нареждат неправилни изпреварвания и маневри”, посочи още комисар Рановски, цитиран от БГНЕС. От друга страна комисар Бойко Рановски обясни, че преди празниците полицията е обърнала внимание на водачите, че ще има засилен трафик, натоварени участъци, места, където текат ремонтни дейности, места, където ще има струпване на колони и да не се предприемат изпреварвания, да се движат със съобразена скорост. Но, не всички водачи се съобразили с указанията. Миналата година по Великденските празници загиналите са били 5-ма, а тази година са 8.

Рановски посочи още, че от началото на годината са свалени 1684 регистрационни табели на превозни средства. От тях 599 са водачи, които са били неправоспособни; 855 са водачи след употреба на алкохол и 230 са водачи, които са употребили наркотици.

В рамките на операцията до 23 април освен за превишаване на разрешената скорост за движение ще се извършват проверки и за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, информират от Пътна полиция – ГДНП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив