14 Май 2024, 10:00 Днес (2) | Вчера (12)

Пътниците на полети с голямо закъснение могат да бъдат обезщетени

23 Октомври 2012 11:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2012, 11:04
Под лиценза на creativecommons

Когато пасажерите пристигнат три часа или повече след планираното време, могат да поискат от авиокомпанията обезщетение до 600 евро

Съдът на Европейския съюз постанови в свое решение днес, че пътниците на закъснели полети могат да бъдат приравнени с пътниците на отменени полети. Правото на Съюза предвижда, че при отмяна на полета, пътниците могат да получат обезщетение с фиксиран размер на стойност между 250 и 600 EUR. Съдът прие, че що се отнася до тяхното право на обезщетение, ако достигнат своя краен пункт на пристигане три часа и повече след предварително планираното време за пристигане по разписание, тези пътници могат да поискат от авиокомпанията обезщетение с фиксиран размер, освен ако това закъснение се дължи на извънредни обстоятелства. Принципът на равно третиране налага пътниците на закъснели полети да се разглеждат като намиращи се в сходно положение като пътниците на отменени „в последния момент“ полети що се отнася до прилагането на тяхното право на обезщетение, тъй като тези пътници търпят сходно неудобство, тоест загуба на време.
Тъй като пътниците на отменени полети обаче имат право на обезщетение, когато тяхната загуба на време е равна на или по-голяма от три часа, Съдът решава, че пътниците на закъснели полети също могат да се позоват на това право, когато понасят поради закъснение на техния полет същата загуба на време, тоест когато достигат своя краен пункт на пристигане три часа или повече след предварително планираното от въздушния превозвач време за пристигане по разписание.
При това положение с приемането на тази правна уредба законодателят на Съюза е целял да постигне равновесие между интересите на пътниците, ползващи въздушен транспорт и въздушните превозвачи. Така подобно закъснение не дава право на обезщетение в полза на пътниците, ако въздушният превозвач е в състояние да докаже, че голямото закъснение се дължи на извънредни обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати, дори да са били взети всички необходими мерки, тоест обстоятелства, които се намират извън ефективния контрол на въздушния превозвач.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив