14 Май 2024, 06:24 Днес (0) | Вчера (12)

Пътувате за Словения? Внимание, от днес има нови правила за влизане и транзит

15 Юли 2021 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2021, 15:53

Към този момент няма мобилни лаборатотии за правене на бързи антигенни тестове на словенските КПП-та

От днес Словения обяви нови правила за влизане и транзит през страната. Промените ще засегнат международните превозвачи и международния пътнически транспорт. Според новото решение всеки чужденец, който влиза на територията на Словения или преминава транзитно, без значение от къде идва, ще следва да представи:
-    европейски цифров сертификат за COVID в цифрова или хартиена форма, носещ QR код;
-    цифров сертификат за COVID, издаден от трети държави в цифров или хартиен вид, носещ QR код, който съдържа същите данни като европейския цифров сертификат за COVID и издаден на английски език от компетентния здравен орган на третата държава;
-    отрицателен PCR тест, при условие че не са минали повече от 72 часа от вземането на пробата и влизане в страната;
-    отрицателен бърз антигенен тест, при условие че не са минали повече от 48 часа от вземането на пробата и влизане в страната;
-    сертификат за възстановяване (може да бъде доказано и със сертификат за положителен резултат от PCR тест, който е издаден преди не повече от десет дни, освен ако лекар не прецени друго, но не повече от шест месеца, или медицинско свидетелство, потвърждаващо, че лицето се е възстановило от COVID-19 и че не са изминали повече от шест месеца от появата на симптомите;
-    сертификат за ваксинация, доказващ, че са изминали поне седем дни от получаването на втората доза от ваксината Comirnaty, произведена от Biontech / Pfizer, или че са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза ваксина COVID-19, произведена от Moderna, или че са изминали поне 21 дни от получаването на първата доза Vaxzevria (ваксина COVID-19), произведена от AstraZeneca, или че са изминали поне 14 дни от получаване на доза от ваксината Cansid-19 от Янсен, произведена от Johnson and Johnson / Janssen-Cilag, или че са изминали са поне 21 дни от получаването на първата доза от ваксината Covishield, произведена от Института за серумен индийски индекс / AstraZeneca, или че са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза от ваксината Sputnik произведена от руския Национален център по епидемиология и микробиология Гамалея, или че са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза от ваксината CoronaVac, произведена от Sinovac Biotech,или че са изминали поне 14 дни от получаването на втората доза ваксина COVID-19, произведена от Sinopharm.
-    сертификат за ваксинация на лица, които са се възстановили от COVID-19 (сертификат за възстановяване и доказателство, че лицето е ваксинирано с една доза ваксина, посочена в предходната точка, в рамките на осем месеца след положителен резултат от PCR тест или началото на симптомите).
За адекватно доказателство се счита комбинацията: доказателство за ваксинация с поне една доза и за положителен резултат от PCR тест или доказателство за ваксинация с поне една доза и медицинско свидетелство за възстановяване от COVID-19.
Ако човек е ваксиниран с комбинация от две различни ваксини, защитата се установява след прилагане на втората доза от определен вид ваксина. Ако такова лице е първо ваксинирано с ваксина AstraZeneca, защитата се установява веднага след като получи втората доза, ако е ваксинирана за втори път с ваксината по тире едно от точка 4 (Ваксина Biontech / Pfizer) или тире две от точка 4 (ваксина Moderna) и те получават втората доза в рамките на 4 до 12 седмици след първата доза.
Към този момент няма мобилни лаборатотии за правене на бързи антигенни тестове на словенските КПП-та.
Предвид огромния интерес относно влизащите промени, словенската полиция е публикувала и допълнително уточняващо съобщение, чрез което информират, че новите правила ще касаят както транзитно преминаващите български граждани, така и международните превозвачи и международния пътнически транспорт, без изключения.
Тези, които не представят един от горепосочените документи ще подлежат на 10-дневна карантина. В карантина ще бъдат допускани само граждани, които могат да предоставят адрес, на който ще я изкарат. Всички останали чуждестранни граждани, които не представят едно от изброените доказателства/документи няма да бъдат допускани до Словения или да преминат транзитно.
От същата дата отпадат и отделните разграничения и листи, в които се намират държавите предвид състоянието на епидемиологичната им обстановка. Мерките влизат в сила в контекста на заплахата от новия щам на коронавируса "Делта".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив