04 Май 2024, 19:31 Днес (0) | Вчера (0)

Работещо е-управление – само при адекватна нормативна база

23 Август 2021 15:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 август 2021, 13:06

Промени в ЗЕУ могат да подобрят ефективното прилагане на закона

Нормотворчеството е изключително важно, за да имаме работещо електронно управление, заяви Красимир Симонски, председател на Държавна агенция "Електронно управление” по време на първото заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-то Народно събрание, предаде TechNews.bg. "Без адекватна нормативна основа, каквато е Законът на електронно управление (ЗЕУ) и наредбите към него, Законът за електронна идентификация и Законът за киберсигурност, не можем да говорим за ефективност на процесите”, каза Симонски.
Експерти от ДАЕУ работят по текстове в ЗЕУ, които да подобрят ефективното прилагане на закона, защото зад всяка изменена алинея стои конкретен проблем, препъникамък, който пречи за реализиране на е-управлението, допълни той и посочи като пример пропуски в ЗЕУ, които дават основание на някои администрации да изискват хартиени документи.
Пандемията промени отношението на хората към цифровите технологии и доведе до значителен ръст в използването на електронни услуги. Това мотивира агенцията да бъде по-взискателна в предлагането на нови, качествени и сигурни е-услуги, улесняващи работата на гражданите и бизнеса с администрацията, заяви още председателят на ДАЕУ.
Той представи пред Комисията и контролните функции на ДАЕУ за спазване на принципите на е-управление в публичните институции, както и изискванията за мрежова и информационна сигурност.
"Отворени сме за диалог и предложения, които да направят работещо електронното управление в България”, обяви Красимир Симонски. Той получи уверение от председателя на парламентарната комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии Ивайло Мирчев, че Комисията ще търси активното съдействие на ДАЕУ при решаване на различни казуси, свързани с е-управлението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив