24 Април 2024, 00:34 Днес (0) | Вчера (6)

Работници от обувна фабрика в Дупница протестират срещу неизплатени заплати

22 Януари 2018 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2018, 12:23

ИА ГИТ следи ситуацията

140 работници от фабрика в Дупница са без заплати вече втори месец. Днес работниците излязоха на протест. Работодателят бави заплатите им не за първи път. Две дирекции "Инспекция по труда" са ангажирани с казуса. След като стана ясно, че е извършена смяна на управителя, веднага след стартирането на проверката, Дирекция "Инспекция по труда" София град беше ангажирана да издири собственика или негов представител,  тъй като предприятието е с адрес на регистрация в столицата. Осъществен е контакт със счетоводна къща, обслужваща дружеството, откъдето са поели писмено ангажимент поканата за връчване на актове за установяване на административно нарушение да бъде предоставена на официален представител на фирмата.

Проверката продължава в рамките на правомощията на ИА ГИТ. Към момента е издадено задължително за изпълнение предписание да бъдат изплатени забавените възнаграждения в кратки срокове. Усилията са насочени към търсене на административнонаказателна отговорност. При необходимост ще бъде потърсено съдействието на МВР за издирване на италианския гражданин, вписан като нов управител на дружеството.

На вниманието на ИА ГИТ е и казус с предприятие за производство на обувки на територията на област Пазарджик, отново с италиански собственик. След жалба за неизплатени възнаграждения, постъпила през октомври в ДИТ Пазарджик от бивш служител на фирмата, е стартирала проверка, при която е установено, че дружеството е прехвърлено на нов собственик италиански гражданин. Потърсено е съдействие от икономическа полиция, както и контакт с бившия собственик и управител – българска гражданка. Установено е, че са изплатени възнагражденията за ноември – последните изискуеми към момента. Нови жалби за неизплатени възнаграждения не са постъпвали. Извършва се поетапно освобождаване на персонал. Казусът продължава да се следи от контролните органи на Инспекцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив