20 Април 2024, 12:43 Днес (0) | Вчера (10)

Работници по строежи и в шивашки предприятия най-често се оплакват от работа при жеги

25 Август 2014 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2014, 11:13

Най-често нарушението на работодателите е липсата на измерване на факторите на работната среда

Едва около 15 сигнала за цялата страна са получени във всички 28 областни дирекции  "Инспекции по труда” за полагане на труд при високи температури към момента. Почти всички са подадени след напомнянето, че работодателите са длъжни да предприемат технически и организационни мерки за минимизиране на неблагоприятното влияние на горещините върху живота и здравето на работещите.

Най-често оплакванията са от работници  по строежите и в шивашки предприятия. Има и единични сигнали от голямо предприятие за производство на артикули за леки автомобили, от ресторант на популярна верига за бързо хранене, от пекарна, от магазин за ел. части и от работа в селското стопанство. Няма дирекция, в която да са получени повече от два сигнала. Всички сигнали са проверени, повечето проверки продължават, тъй като се налага параметрите на микроклимата, част от които е температурата, да се проверят чрез повече от едно посещение на обекта.

Въпреки малкото сигнали, по време на летните жеги инспекторите по труда осъществяват постоянен контрол на микроклимата на работното място по време на планираните си проверки. Този контрол е част и от проверките по време на извънредните кампании в строителството, уточняват от ГИТ. Инспекторите по труда се самосезират и при публикации в медиите, в които се тиражира информация от спешните центрове за колабирали на работното си място работници и служители. В тези случаи се търси информация от центровете в кои предприятия са били повикани спешни медици, за да се направи проверка, но засега се оказва, че инцидентите са в резултат на стари здравословни проблеми, които са се обострили в горещините.

Сериозни отклонения от допустимите норми за полагане на труд в закрити помещения не са установени и при проверките по сигнали и при планираните. При работа на закрито допустимата температура е до 26 градуса  за тежък труд и до 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа, но при определени условия е позволено да се работи и до 31 градуса. При работа на открито, най-често в строителството, работодателите не се съобразяват с изискването за въвеждане на плаващо работно време и повече почивки с цел избягване на полагане на труд в най-горещите часове. Почти винаги обаче има осигурена вода и климатизирани помещения за почивки.

Най-често нарушението на работодателите е липсата на измерване на факторите на работната среда, но като цяло при проверките се установява, че те са в норма. В Габрово при извършена проверка по сигнал контролните измервания на микроклимата са установили, че температурата надвишава нормите и са в диапазон от 32.1 градуса – 34.3 градуса. Работодателят обаче е осигурил стая за почивка с климатик и апарати за питейна вода. Проверката все още не е приключила. В такива случаи обикновено се правят предписания за въвеждане на допълнителни технически средства за разхлаждане като сенници, вентилатори, ако производството позволява – инсталиране на климатици и т.н. Може да се изискат и по-чести почивки. В друго габровско предприятие, за което също е имало сигнал, работата е прекратена за 14 дни.

Проверка по сигнал, извършена в Шумен, е установила, че работодателят осигурява питейна вода и чести почивки, а констатацията е, че няма нарушения на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд при работа на открито при високи температури. В Ловеч пък селскостопански производител е принуден след проверка да преустанови работа, докато не промени работното време за избягване на работа в най-горещите часове.

По време на проверките са установени и доста добри практики, които най-често се изразяват в промяна на работното време при работа на открито. Работодатели в строителството често осигуряват климатизирани фургони и достатъчно питейна вода за работниците си. Работодател в Ямбол е осигурил дори медицинско лице и автомобил, който може да се използва при нужда от медицинска помощ.

Трябва да се отбележи обаче, че има и некоректни работници и служители, които използват високите температури, за да навредят на работодателите си. Във Варна например беше получен сигнал за работа в цех при 40-градусова жега, а при проверката се установи, че той е в едномесечен престой.

От Главна инспекция по труда апелират за коректност както от страна на работодателите, така и от страна на работещите. И напомнят, че работата при благоприятни условия повишава производителността на труда и пази работниците и служителите от травми и заболявания, които могат да доведат до продължителна нетрудоспособност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив