28 Април 2024, 15:48 Днес (0) | Вчера (0)

Работници сменят ЕГН-та в еднодневните договори, за да си вземат обезщетенията2

12 Април 2016 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2016, 10:34
Под лиценза на creativecommons

От началото на годината са регистрирани 15 000 еднодневни договора

По данни на Главна инспекция по труда от началото на годината досега са регистрирани 15 000 еднодневни договора в селското стопанство. Най-много договори са използвани в лозарството, брането на малини и производството на картофи. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на заседание на НСТС. Анализът от ефектите на въведените през 2015 г. еднодневни трудови договори за някои сектори в земеделието беше една от главните точки в дневния ред. Пред социалните партньори инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ, представи подробен отчет на дейността, като акцентира на заключението, че "наемането на работници при облекчен режим се е отразило благоприятно на заетостта в селското стопанство през съответния период". Михайлова посочи и няколко проблема, по които в момента МТСП и ИА ГИТ, в сътрудничество с Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане работят.

"От досегашното използване на еднодневните договори в практиката се очертаха някои проблеми. Отчита се от работодателите нежеланието на работниците да сключват такива договори, тъй като все още не вярват, че няма да загубят правата си на социално подпомагане и обезщетения. Това води до отказ да предоставят личните си карти и до подаване на некоректни данни при попълването на договорите. За да се превъзмогне този проблем, ИА ГИТ организира собствена информационна и мотивационна кампания както сред потенциалните работници, така и сред земеделските стопани, по време на която се разяснява спецификата, облекченията и ползите от новия вид договори. За повишаване ефективността от кампанията се търси съдействие и на служителите по места на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Има публикувани информационни материали на сайта на ИА ГИТ. Публикувани са и предоставените от НАП размери на осигурителните вноски, които работодателите трябва да внесат авансово", подчерта в анализа си Румяна Михайлова.

Друг проблем, очертан от екипа на ИА ГИТ е свързан с облекчаване на процедурата по регистрация на еднодневните трудови договори. "ГИТ вече работи по отстраняване на този проблем, като разработи  проект, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, за изграждане на специален информационен продукт. Той ще позволи договорите да се регистрират изцяло онлайн, дори в неработно време, както и да се генерират многократно данните на работник, с когото вече е сключван еднодневен договор от съответния работодател. Проектът вече е одобрен от Комитета за наблюдение, предстои подписването на договор. Изграждането на системата ще бъде в рамките на около 4 месеца след подписването на договора", подчерта още Михайлова.

"Отворени сме за всякакви идеи, които ще подобрят работата на еднодневните трудови договори", увери в заключение и министър Калфин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив