24 Април 2024, 05:07 Днес (0) | Вчера (6)

Работното място ще определя осигуровките

28 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Размерът на осигуровките за трудова злополука и професионална болест от следващата година вероятно ще се определя от риска на всяко работно място, съобщи директорът в Главна инспекция по труда Димитър Димитров.

Така например работодателят ще плаща под 1% за служителите в канцелариите, докато за работещите в производствени халета ставката може да достигне няколко процента.

От 1 януари 2004 г. броят на трудовите злополуки и причинените професионални заболявания ще определя размера на осигурителни вноски, които ще плащат работодателите. Разпоредбата е записана в Кодекса за социално осигуряване. Експертите на министерството на труда, Националния осигурителен институт (НОИ) и инспекцията по труда продължават да обсъждат формулата, по която ще се изчислява размерът на вноските. Той ще се определя всяка година на базата на основната дейност на предприятието, честотата и тежестта на трудовите злополуки и професионалните болести. Ще се отчитат и броят и честотата на нарушенията при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, изпълнението на инвестиционни програми за подобряването им и степента на професионалния риск.

Европейската практика е процентът на тези осигуровки да варира от 0.5 до 8%, съобщи Димитров. Във Франция например се отчитат организационните усилия на работодателя и инвестициите в подобряване на условията на труд за три години назад. Горната и долната граница на вноските за трудова злополука и професионална болест за следващата година ще станат ясни с приемането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. През тази година вноските са около 0.7% от общите разходи на работодателя за социално осигуряване.

По данни на НОИ през първите шест месеца на годината са се случили 2346 трудови злополуки, 60 от които са завършили с инвалидност, а 43 - със смърт. Работодателите са загубили 83.5 хиляди работни дни, сочи статистиката. По думите на Димитър Димитров между 30 и 50 хил. лева струва на работодател трудова злополука, завършила със смърт, отделно се калкулират загубите от отсъствието на работника и подбора на заместник. Той припомни, че според Кодекса на труда работодателят носи имуществена отговорност за всяка злополука дори когато вината е на служителя.

По данни на НОИ трудовите злополуки са най-многобройни в преработващата промишленост - 922 от януари до юни, там са и най-многобройните отсъствия - близо 30 хил. дни. Над 9700 дни са пропуснати в транспорта, складирането и съобщенията, 4800 - в строителството. Смъртните случаи най-често стават при падане от височина в строителството, където през първите шест месеца на годината са загинали 10 човека.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив