19 Април 2024, 08:06 Днес (0) | Вчера (11)

Работодатели и синдикати - заедно срещу новите цени на тока2

29 Юли 2015 13:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юли 2015, 13:33
Нова телевизия

Бизнесът иска отлагане на повишението на такса "задължение за обществото"

В почти цялата страна собствениците на около 1000 предприятия и работниците в тях излязоха на протест срещу предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Те искат отлагане на новите цени от догодина, като настояват първо за реформи в енергетиката. Според регулатора обаче няма законово основание за това, предаде БНР.

И четирите национално представени работодателски организации, заедно с Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, се включиха в протеста. Според работодателите известната вече добавка "задължение към обществото", заложена в цената на тока, ще доведе до 20 процента скок в цената.

Бизнесът не е съгласен таксата "задължение за обществото" да се повиши и затова настояват за отлагане на решението на енергийния регулатор, каза Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Ние настояваме да има конструктивни преговори. Трябва да се намери верният път, така че да бъде спасена и енергетиката, и индустрията, каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

Протестиращите носеха плакати с надписи "Няма да плащаме кражбите в енергетиката", както и такива с искания за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, съобщи Нова телевизия. 

От КНСБ пък заявиха, че 5-те процента, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия.

Около 150 души излязоха на протест в Бургас  - работници от завода за производство на вентилатори и горивна техника "Спартак", както и служителите на най-големия пристанищен оператор по Южното Черноморие "Български морски флот-порт Бургас".

По улиците на Русе едва 30-ина работници изразиха несъгласието си с предлаганите промени. Служителите бяха предимно завод "Фазан", "Дунарит", "Стефан и стил", а според организаторите много от хората не са се включили, защото са работещи във фирми, които имат непрекъснат цикъл или са с опасно производство.

Работници и служители от Добричко също се включиха в протеста символично - със стикери на реверите.

Участие заявиха и над 20 фирми с повече от хиляда работници в Шумен.

От Попово близо 100 представители на бизнеса подкрепиха националната протестна акция. Николай Черкезов, един от участниците, подчерта: "Вдигне ли се цената на тока, няма как да не се вдигне цената на продукцията.  Пак обикновените хора ще платят това поскъпване на цената с увеличената цена на стоки -  и на олиото, и на хляба, на всичко".

В Пловдив над 100 души се включиха в протестно шествие срещу увеличението на тока. Протестиращите са от няколко пловдивски предприятия. Най-голяма е групата от ромски работници от предприятие за почистващи препарати, които са близо 70% от протестиращите, предаде Дарик. Протестиращите носеха плакати с надписи "ДА на реформите, НЕ на грабежа", "Ден на траур за българската икономика" и др.

Около 200 души пък се събраха на протеста във Варна. В него се включиха представители на двата големи синдиката КНСБ и "Подкрепа", Моряшкия синдикат, работодатели и работници от радиозавод "Черно море", БМФ, "Булярд корабостроителна индустрия", девненския завод "Агрополихим" и др.

Около 50 служители на фирма за производство на трансформатори и металообработка излязоха на протест във Велико Търново срещу повишението на тока за индустрията. Митингът се проведе пред сградата на Областна администрация като част от националния протест, организиран от няколко работодателски организации и двата синдиката.

"Работодателите настояват да бъде начертана пътна карта на реформите в енергетиката, за да се знае какво се прави и да има предвидимост", каза по време на протеста във Велико Търново изпълнителният директор на фирмата Юлиян Йорданов. Според него увеличението на цената на тока ще доведе до съкращаване на работниците в много от предприятията. Работодателят посочи, че в момента около 8% от приходите на управляваното от него дружество са за плащане на електроенергията, а увеличението й с 20% ще предизвика съкращения и замразяване на заплатите.

В петък енергийната комисия трябва да каже окончателно - какви ще са новите цени на тока. Въпреки едномесечната отсрочка, индустрията се опасява, че решението на регулатора няма да е много по-различно от това през юли, което предвиждаше двойно увеличени на таксата за екоенергия, коментира бТВ. Преди седмица председателят на енергийната комисия, даде да се разбере, че ако има ревизия на решението за цената на тока, корекцията ще бъде надолу спрямо предложението от юли. Но такса задължение към обществото за бизнеса неминуемо ще бъде увеличена спрямо сега действащата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив