10 Май 2024, 12:11 Днес (4) | Вчера (10)

Работодатели ще сезират Европейската комисия

21 Декември 2004 08:59 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Допълнителното заплащане за вредни условия на труд остава

Ако добавките за вредни условия на труд се запазят, ще информираме Европейската комисия, заяви вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Табеян на дискусия за здравословните и безопасни условия на работа. Повод за това станаха твърденията на Гълъб Донев, шеф на дирекция в социалното министерство, че допълнителното заплащане при работа във вредни условия няма да бъде премахнато. За да изпълним препоръките на ЕС, сегашната система за компенсиране на труда при вредни условия ще бъде заменена с механизъм, целящ превенция на здравните рискове, обясни Донев. За три от елементите на компенсиране - намаленото работно време, предпазната храна и допълнителния годишен отпуск, ЕС ще приеме, че имат профилактичен характер и ще ги запазим. За да бъдат приемливи за Евросъюза, добавките за вредни условия ще се наричат допълнително възнаграждение за специфични условия на труд. Наивно е да се мисли, че Европейската комисия ще приеме подобна смяна на термините, каза Табеян. Работодателските организации предлагат заварените възнаграждения за вредни условия на труд да бъдат включени в основната заплата, а при новопостъпващите работници спецификата на работното място да се отчита в договорената с работодателя индивидуална заплата. Социалното министерство и синдикатите не приемат предложението на бизнеса сегашните добавки за вреден труд да бъдат включени в основната работна заплата, каза Донев.
До края на март 2005 г. работна група от социалните партньори ще преработи всички нормативни актове, които въвеждат намалено работно време, допълнителен годишен отпуск, безплатна предпазна храна, допълнително възнаграждение за вредни условия на труд. Това ще положи началото на нова система за заплащане на труда на работещите, заяви Гълъб Донев. Работната група ще разработи критерии, които ще отчитат спецификата и тежестта на труда, ангжажираното време преди започване на работа, социалната изолираност на някои категории работещи, професионалния риск и др. Очаква се режимът за ползване на сегашните компенсации да се затегне.
В момента в редица случаи се нарушава данъчното и осигурителното законодателство - масово вместо предпазна храна се дават пари. От компенсациите в най-голяма степен се възползват фирмите монополисти - БТК, Български пощи, БДЖ, НЕК, и АЕЦ, стана ясно по време на дискусията. В мините обаче компенсациите били в минимален размер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив