28 Март 2024, 11:34 Днес (5) | Вчера (12)

Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни лица

24 Февруари 2020 17:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2020, 17:40

До 4-ти март работодателите могат да подават документи в бюрата по труда

От днес Агенцията по заетостта стартира процедура за прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни лица. В периода от 24-ти февруари до 4-ти март работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната за ползване на преференции по насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица, регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта.
Параметрите на финансиране са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. и предвиждат предоставяне на средства за трудово възнаграждение и дължими осигурителни вноски за наети безработни лица с престой в бюрото по труда над 6 месеца, на възраст до 24 години или над 50 години, с основно и по-ниско образование, безработни майки с деца до 5 години и други. Насърчителните мерки предлагат варианти за работа на пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране също е различен и варира от 3 до 12 месеца.
Съгласно чл. 50, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта (ППЗНЗ), Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще оценят до 09.03.2020 г. подадените заявки по утвърдени критерии и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в рамките на наличния свободен финансов ресурс.
Извън горепосочения срок работодателите могат да кандидатстват и за други преференции (финансови средства), които се реализират по реда на чл.50, ал. 4 от ППЗНЗ (без процедура). Чрез тях може да се финансира с държавни средства както заетост на определени групи безработни лица, така и професионално обучение на безработни лица и обучение по ключови компетентности на заети лица в микропредприятия, малки и средни предприятия.
Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с които да стимулира тяхната мобилност или предприемачество.
Безработните могат да кандидатстват и получат финансова подкрепа за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес като микропредприятие, която тази година вече е до 4 000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други услуги, подпомагащи старта на бизнеса.
Всяко бюро по труда разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях до изчерпване на планирания финансов ресурс се обявяват в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика "Обяви за финансиране по региони”, в подрубрики за всеки регион "Насърчителни мерки за безработни” и "Насърчителни програми и мерки за работодатели”.
Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив