29 Март 2024, 09:52 Днес (1) | Вчера (11)

Работодателите обявиха, че са против само незаконно работещите ВЕИ

02 Октомври 2015 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2015, 15:18
Под лиценза на creativecommons

Подкрепяме европейската политика за изграждане и включване в електроенергийната мрежа на енергия от ВЕИ

Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа.  

Това се казва в позиция на "национална представителните работодателски организации", изпратена до медиите от Българската стопанска камара.

Тя е по повод изказване на председателя на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова пред БНР в четвъртък. Тогава тя коментира, че е налице целенасочено дискредитиране и опити за фалит на сектора на възобновяемите енергийни източници, в който до момента са инвестирани над 4 млрд. евро.

Повод за нейното изказване пък беше сезирането на главния прокурор от четирите работодателски организации. Един от посочените проблеми в сигнала са  нарушения в процеса на присъединяване на ВЕИ централи към националната енергийна система.

Не можем да приемем деформирането на българския енергиен пазар чрез задължително и на преференциални цени изкупуване на енергия от ВЕИ инсталации, работещи в нарушение на законовите процедури, допълват от работодателските обединения.  

"България е страна с отворена икономика и българските производители се конкурират на международните пазари. Цената на енергията е от ключово значение за нашата конкурентоспособност. Всяко нарушение на пазарните принципи отнема конкурентните предимства на българските предприятия на световния пазар", се допълва в позицията.  

Не провеждаме акция срещу производителите на енергия от ВЕИ, а срещу онези, които нарушават законодателството и не се придържат към принципите на лоялно пазарно поведение!, подчертават работодателите и посочват, че компаниите, които са с ясен произход на капитала, спазват закона и не използват корупционни практики, нямат основание да се притесняват от действията им.

Русинова вчера призова и като се хвърлят тежки обвинения те да бъдат подплатени с факти. "Когато работодателски организации целенасочено търсят уязвяването и фалита на конкретни работодатели на цял един сектор от българската енергетика, тук не можем да говорим за изцяло чистоплътни интереси", посочи тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив