28 Март 2024, 22:40 Днес (11) | Вчера (12)

Работодателите се оттеглят от преговорите за минималния осигурителен доход

07 Септември 2016 13:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2016, 13:57

Работодателите бяха категорични, че не целят смяна на министри или падане на правителството

4-те национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обявиха, че се оттеглят от преговорите за праговете за минимален осигурителен доход.

"Когато един работник си търси работа, той всъщност не знае в коя икономическа дейност е по класификатора, каква категория персонал точно е той и какъв е минималният праг, при който трябва да е назначен. Той знае каква заплата иска нето. Работниците търсят нетно равнище на прихода, който като не го намират, отиват при друг работодател. Работните заплати трябва да растат под натиска на пазара на труда, а не заради МОД. Мит е, че МОД увеличава заплатите. Вторият мит е, че ако няма МОД, всички ще се осигуряват на минимална работна заплата (МРЗ). В момента далеч не всички се осигуряват на МОД. На минималния осигурителен доход при високите икономически дейности се осигуряват само тези, които са в сивия сектор", посочи председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. Той добави, че минималната работна заплата се откъсва от действителността и расте 2 пъти по-бързо от средната заплата и четири пъти по-бързо от производителността.
Велев посочи още, че решението, което се обсъжда, е да се предложи ратифициране на Конвенция 131 на МОТ и да се договарят от браншовите организации препоръчителни индекси за нарастване на осигуровките и заплатите, без да обвързват към тези договорености нечленуващи при тях предприятия.

"От въвеждането на системата за договаряне на МОД през 2003 г. КРИБ поддържаше този подход не защото е добър, не защото няма нещо по-добро, но към онзи момент това беше единственият възможен начин да започне натиск срещу сивата икономика, да осигурим максимален комфорт на онези, които искат да оперират в светлия сектор", посочи Евгений Иванов от КРИБ. "От миналата година настъпиха промени, които ни накараха да преосмислим нашата позиция и да сме заедно с останалите НПРО. МРЗ буквално пред очите ни в рамките на година и половина скочи от 320 на 460 лв." Иванов бе категоричен, че до определянето на консенсусен механизъм за определяне на МРЗ, КРИБ няма да участва в преговорите за МОД.

Главният секретар на БСК Петър Денев добави, че пространството на сивата икономика не намалява, а бавно и систематично увеличава своите размери. "Становището на БСК е категорично в подкрепа на спирането на определянето на МОД", каза Денев. "Ние считаме за ретроградна политиката по разпростиране на договореностите за МОД. Недопустимо е държавата да администрира части от работните заплати в частния сектор. Няма как да подкрепим подобен подход."

Васил Велев бе категоричен, че работодателите не целят смяна на министри или падане на правителството.

Александър Димитров от БТПП потвърди изготвената съвместна позиция с останалите работодателски организации да се оттеглят от процеса на преговаряне на МОД.
"Ако се въведе отново един административен подход за налагане на МОД, обвързан с МРЗ, която също е определена административно, убедени сме, че ще настъпи процес по ново осивяване на икономиката и намаляване на работните места. Във всяка икономическа дейност има проспериращи фирми и такива, които едва се справят. При налагането на МОД за всички, едни ще се добре, други ще са още по-зле."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив