19 Май 2024, 18:06 Днес (0) | Вчера (0)

Разделянето на здравните грижи в три пакета ще бъде трудно

04 Март 2015 14:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2015, 14:16

Проф. Петко Салчев препоръча клиничните пътеки да бъдат пренаписани

Разделянето на здравните грижи в три пакета ще бъде трудно, каза за БНР проф. Петко Салчев, бивш заместник-министър на здравеопазването. Според него, клиничните пътеки трябва да бъдат пренаписани.

Припомняме, предложението на здравния министър за реформа в здравната система включва обособяване на основен пакет за здравни грижи, в който влизат най-масовите заболявания. Допълнителният пакет включва останалите болести, а пакетът за спешни случаи ще може да се ползва от всеки български гражданин, независимо от това дали е здравноосигурен.

По думите на проф. Петко Салчев, който в момента оглавява дирекция "Класификационни системи” в Националния център по обществено здраве и анализи, преговорите какво да включват основния и допълнителния пакет ще са трудни: "Самото разделяне на пакети ще бъде много трудно, тъй като изключването от основния пакет на дадени заболявания, прехвърлянето им към другия пакет, би довело до много въпроси, както на специалисти, така и на обществеността, защо точно това, защо точно онова. При един внимателен анализ и много разяснителна работа би могло да се постигне едно оптимално развитие на нещата".

Трябва да се презицира точно кои диганози и заболявания ще се включат в двата пакета, каза още проф. Салчев. "Клиничната пътека е само едно заглавие, публикувано в наредба номер 40, която описва кръг от заболявания без да уточнява точно кои, защо и как ще се лекуват. Именно това се цели, според мен, от Министерство на здравеопазването да бъде прецизирано това нещо при написването на клиничните пътеки и изваждането на част от нещата, които не са свързани с типичното лечение в допълнителния пакет."

Заболявания като инфекциозните заболявания, онкологичните, трябва задължително да останат в  основния пакет. Спешният пакет трябва да опише критериите  неотложоност и спешност, смята още проф. Петко Салчев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив