28 Март 2024, 11:44 Днес (5) | Вчера (12)

Разделят британските банки на инвестиционни и търговски

04 Февруари 2013 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2013, 14:31
Под лиценза на creativecommons

Трезорите незабавно разкритикуваха проекта за втвърдяване на проекта за реформа

Британският министър на финансите Джордж Озбърн днес се очаква да заплаши големите банките за пълно разделяне на банкирането на дребно и инвестиционното банкиране.

 

Той представи проекта за банкова реформа, съдържаща по-твърди правила под натиска на парламента, предаде Франс прес, цитиран от БТА. В изказване пред банкери, откъси от които бяха разпространени от кабинета на Озбърн, той ще обещае, че вече нито една банка няма да бъде "прекалено голяма, за да фалира".

"Когато RBS - Royal Bank of Scotland фалира, моят предшественик Алистър Дарлинг почувства, че няма друг вариант, освен да бъде спасена цялата банка", се казва в текста на речта. "Искам да се уверя, че следващия път, когато финансов министър бъде изправен пред такава ситуация, да има избор. Да могат банковите офиси и банкоматите да продължат да функционират, докато инвестиционната банка бъде оставена да фалира", ще каже Озбърн.

Втвърдяването на проекта за правителствена реформа настъпва след публикуването в края на декември на доклад на парламентарната комисия по "банковите норми", създадена след избухването на скандала с манипулирането на междубанковата лихва Libor. В него се препоръчваше да се "наелектризира" бариерата, разделяща финансовите компании за банкиране на дребно и за инвестиционно банкиране.

Предишният проект на правителството, основан на заключенията на комисията Викерс, предвиждаше до 2019 година да се издигне преграда между банкиране на дребно и инвестиционно банкиране, но те да останат в една и съща институция. Парламентарната комисия обаче прецени, че това е недостатъчно и призова правителството да отиде по-далеч, вписвайки в закона възможността за чисто и просто разделяне на дейностите в случай на провал на издигането на преграда между тях.

Банките незабавно разкритикуваха проекта за втвърдяване на проекта за реформа. "Това ще породи несигурност за инвеститорите и ще направи по-трудно за банките да набират капитали, което ще означава, че банките ще имат по-малко пари да кредитират компаниите", предупреди Антъни Браун, генерален директор на Асоциацията на британските банкери (BBA).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив