17 Май 2024, 20:16 Днес (11) | Вчера (11)

Разкритите застрахователни измами възлизат на почти 59 милиона евро през 2022 година

27 Февруари 2023 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2023, 09:27

Броят на застрахователните измами се е увеличил през 2022 г., според данните, публикувани от Чешката застрахователна асоциация (CAP).

През 2022 г. застрахователните компании, свързани с Чешката асоциация на застрахователните компании (ČAP), провериха общо 13 820 подозрителни застрахователни събития (с 21% повече на годишна база), в които разкриха застрахователна измама с обща стойност от 1,423 милиарда CZK (ръст на годишна база от 173 милиона CZK, или с 14%). Средният размер на разкритите застрахователни измами достига 231 хиляди CZK.

Средният разкрит размер на застрахователни измами нараства значително в дългосрочен план, въпреки факта, че ЧАП регистрира спад през последните две години, а през 2022 г. броят на защитените случаи на доказани застрахователни измами в момента възлиза на по-малко от 231 000 чешки крони.

Обемът на разкритите застрахователни измами се удвоява до 2015 г., след което се стабилизира. Вместо разкритите 624 милиона CZK през 2010 г., застрахователните компании, благодарение на все по-сложни процедури, ще разкриват годишно застрахователни измами през последните седем години за между 1,1 милиарда CZK и 1,4 милиарда CZK. След частичен спад между 2018 г. и 2019 г., обемът на разкритите измами непрекъснато нараства на годишна база от 2019 г. насам.

Измамите с автомобилни и лични застраховки намаляват благодарение на по-силната превенция

В областта на застраховането на имущество и отговорност през предходните години броят на разследваните случаи беше стабилен на около 2500 случая годишно, но се увеличи до почти 3000 случая през 2020 г. и допълнително ескалира до 3600 случая през 2021 г. През 2022 г. има още ръст до почти 4 хиляди случая. Същото важи и за автомобилното застраховане, където застрахователните компании са разгледали приблизително 4000 случая през 2018 г. и 2019 г., през 2020 г. има увеличение на разгледаните случаи до почти 4700, а друго значително увеличение на стойност над 5700 разгледани случая е настъпило през 2021 г. и през 2021 г. През 2022 г. имаше допълнително увеличение до приблизително 6600 проверени съмнителни застрахователни искове.

"През 2022 г. повече от половината (55%) от общия доказан размер на застрахователните измами се пада на индустрията за застраховане на собственост и отговорност, където застрахователите са спестили 788 милиона CZK (през 2021 г. това е 840 милиона CZK). Освен това, 31% от целия обем се отчита от застраховките на превозни средства (това са 434 милиона CZK разкрити измами през 2022 г., докато през 2021 г. бяха само 279 милиона CZK). Останалите 14% от общия размер на разкритите застрахователни измами се случват в личното застраховане, където са 200 милиона CZK, което представлява значително увеличение в сравнение с 2021 г. със 130 милиона CZK", казва главният анализатор на ČAP Петр Йедличка . И добавя:"По този начин обемът на разкритите застрахователни измами се е увеличил както в личните, така и в автомобилните застраховки, съвпадайки и в двата сегмента на годишна база с приблизително 55%. В случай на застраховка имущество и отговорност, въпреки продължаващото нарастване на проверените и разкрити застрахователни измами, имаше намаление на общия разкрит обем, което е свързано с намалението на средната сума на един доказан случай от 493 000 CZK през 2021 г. на 391 000 чешки крони. CZK през 2022 г. При автомобилните застраховки се наблюдава годишно увеличение на средния размер на разкритите застрахователни измами с високите 32% от 116 хил. CZK до 153 хиляди CZK, когато на годишна база застрахователните компании успяха да увеличат броя на разкритите измами от 2401 на 2833, т.е. с 18%, а обемът им дори се увеличи с 56% от 279 милиона CZK на 434 милиона CZK."

Нарастващият брой и обем на откритите случаи в ключови застрахователни сегменти показва, че застрахователите разполагат с подходящи инструменти за ефективно откриване на съмнителни обстоятелства, за което допълнително допринася и развитието на свързания обмен на данни между застрахователните компании конкретно в областта на автомобилното застраховане и лична застраховка.

Резултатите от 2022 г. по никакъв начин не показват, че броят на разкритите измами, които се разследват, намалява, тенденцията е по-скоро обратната и рискът за по-нататъшно нарастване е влошена икономическа ситуация в бъдеще.

ČAP помага на застрахователните компании при откриването на застрахователни измами

Чешката асоциация на застрахователните компании и застрахователните компании полагат максимални усилия в областта на разкриването на застрахователни измами, включително разработването и непрекъснатото подобряване на системи и инструменти, предназначени за откриване, предотвратяване и разкриване на това целенасочено и незаконно поведение. "За тази цел асоциацията разработи, оперира и продължава да развива системи за автоматизиран обмен на информация за подозрителни обстоятелства (SVIPO I и SVIPO II), в които са участвали повечето търговски застрахователни компании, опериращи на чешкия застрахователен пазар, независимо от членството им в асоциацията", обяснява Михал Влк, експерт по предотвратяване на застрахователни измами на Чешката асоциация на застрахователните компании.

Системата СВИПО II е автоматизирана информационна система, предоставяща подкрепа на застрахователните компании в борбата срещу застрахователните измами в областта на личното застраховане, по-специално застраховането живот и злополука. Тази система осигурява поддръжка както на ниво превенция, така и на ниво детекция и е продължение на системата SVIPO I. Системата, от друга страна, се използва за детекция на съмнителни явления в областта на моторните превозни средства, където може да насочи вниманието към съмнителни застрахователни събития, при които има висок процент вероятност това да е целенасочено или незаконно действие.

Застрахователната измама е престъпление от 20 години и се наказва с до 10 години затвор

Застрахователната измама е престъпление срещу собствеността и е включена в Наказателния кодекс в сила от 1 януари 1998 г. Приложената по това време поправка отговори на призива на застрахователите за по-последователна възможност за наказване на застрахователната измама, която да съответства на общото наказание практика в страните от Европейския съюз, където застраховането вече е измама, подлежаща на тежки наказателни санкции. Същевременно законодателната поправка отговори на негативните тенденции в развитието на престъпността, все по-високото ниво на експертиза на престъпниците и в същото време на проблемите с приложението.

"Благодарение на взаимното сътрудничество, обмена на информация и усъвършенстваните инструменти, застрахователните компании са в състояние много ефективно да разкриват застрахователни измами. Важно е да се осъзнае, че всяка застрахователна компания, като част от грижата за коректния стопанин, се опитва да гарантира, че средствата не попадат в ръцете на измамници, а на коректни клиенти",казва Михал Влк. Застрахователна измама се извършва от всеки, който предоставя невярна или силно изопачена информация или укрива съществена информация във връзка със сключването или изменението на застрахователен договор, също във връзка с ликвидирането на застрахователно събитие, или при упражняване на правото на обезщетение от застраховка или друго подобно обезщетение. Застрахователната измама обаче е и умишлено предизвикано или фалшиво застрахователно събитие, което е свързано с правото на плащане от застраховка или друго подобно плащане или поддържа състоянието, причинено от застрахователното събитие, и по този начин причинява значителни щети на имуществото на други лица. Целенасоченото поведение може да се характеризира и като поведение, което би довело до умишлено увеличаване на произтичащите щети."Това неправомерно действие може да бъде квалифицирано от органите на реда като престъпление застрахователна измама или измама. за чието извършване съдът може да наложи наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години или забрана за извършване на дейност, конфискация на имущество или парична санкция", заключава Михал Влк.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив