24 Април 2024, 14:06 Днес (8) | Вчера (6)

Разработват система за предупреждения за бедствия

02 Септември 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2015, 14:41
Булфото

Това ще става от станция в Русе, която е уникална за страната ни

Да бъдем предупреждавани за евентуални природни аномалии като прекомерни засушавания или опасни наводнения. Такава екстра много скоро ще можем да си позволим и в България.  

Това ще става от станция в Русе, която е уникална за страната ни. Благодарение на нейните изследвания скоро ще ни предупреждават кога ни очакват наводнения и кога ни очакват засушавания. Точността на апаратурата е изключително голяма.

Идеята за такава станция дошла след посещение на гл. асистент Димитър Антонов в Япония. Станцията вече е факт.  

"Сърцето на тази апаратура е този дейта логър, който всъщност представлява малък компютър. Той записва данните от всички датчици и ги изпраща с Wi-Fi в интернет”, обясни гл. ас. д-р Димитър Антонов от БАН.  

Станцията на всеки 10 минути изпраща данни в геологическия институт на БАН.  

"На практика в реално време следим процесите – валежите, вятъра, относителна влажност и температура на въздуха и слънчева радиация. Както и на датчиците, които са закопани в дълбочина”, обясни още Димитър Антонов.  

Така при големи валежи ще може да се отчете кога ще настъпят опасни наводнения. Изследването на влагата в дълбочина ще даде възможност да се установят замърсявания около ядрени съоръжения и сметища за опасни отпадъци. Учените обаче са категорични – за да се получат точни прогнози, трябва да мине време.  

"Трябва да има данни, след това този процес ще се моделира. Водният баланс трябва да се види, че всяка година е различена”, обясни доц. Татяна Орехова от БАН.  

Така за точна прогноза ще трябва да се събират данни в продължение на две години.  

"Можем да реагираме в рамките например на една седмица, даже и по-кратко, но след вече натрупани данни”, обясни Димитър Антонов.  

Такава апаратура ще има и в района на АЕЦ "Козлодуй”, за да може учените от БАН да сравняват североизточните и северозападните влияния на въздушните маси.  

Учените са изключително доволни от своето постижение и смятат, че с него сме надминали дори и японците. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив