19 Април 2024, 12:54 Днес (7) | Вчера (11)

Разрешиха частни геодезисти да издават скици на имоти

09 Май 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 май 2019, 08:48

Строежите, обекти на кадастъра, не се въвеждат в експлоатация, ако не са нанесени в кадастралната карта и в кадастралните регистри

Частни геодезисти получават правото да издават кадастрални карти на партиен носител. Това става възможно, след като в сряда парламентът прие на второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които дават възможност за създаване на нови точки за достъп до услугите на кадастъра с цел подобряване на административното обслужване, пише в. Монитор. С измененията се урежда възможността придобили правоспособност лица, които са търговци или упражняват свободна професия, да подпомагат дейността на службите по кадастъра, като предоставят на потребителите на хартиен носител най-търсените официални документи - скици на поземлени имоти и сгради, схеми на самостоятелни обекти и удостоверения за наличие или липса на данни. Документите ще бъдат получавани чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра и за предоставянето им ще се заплаща такса. Документите, предоставени по този ред, ще имат силата на официален документ, издаден от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Строежите, обекти на кадастъра, не се въвеждат в експлоатация, ако не са нанесени в кадастралната карта и в кадастралните регистри, записаха още депутатите.
С промените се изменя и Законът за устройство на територията, с което се цели облекчаване на административната тежест при провеждане на процедурата по въвеждане на строежи и сгради в експлоатация, като за възложителя на обекта отпада задължението да предоставя документ, доказващ, че обектите са нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри. Възложителите ще посочват идентификатор на обекта на кадастъра.
Измененията влизат в сила в 3-месечен срок от публикуването им в "Държавен вестник".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив