14 Май 2024, 06:18 Днес (0) | Вчера (12)

Разширяването на пустините струва трилиони долари и създава милиони имигранти

16 Септември 2015 17:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 септември 2015, 16:43
Под лиценза на creativecommons

Влошаването на състоянието на почвите, като например разпространението на пустините в някои части на Африка, ще струва трилиони долари годишно на световната икономика долари и може да накара десетки милиони хора да напуснат домовете си

Това гласи нов доклад, публикуван под егидата на ООН и цитиран от агенция "Ройтерс". В световен мащаб около 52 процента от обработваемата земя вече са пострадали, според доклада на The Economics of Land Degradation (ELD), съставен от 30 изследователски групи по целия свят.

В него се изчислява, че деградацията на земите по света струва между 6.3 и 10.6 трилиона долара всяка година в пропуснати ползи, като например производство на храни, дървен материал, лекарства, прясна вода или поглъщане на парникови газове.

"Една трета от света е уязвима от деградацията на почвите; една трета от Африка е застрашена да се превърне в пустиня", се казва в доклада.

Такава деградация, включително от изчезването на тропическите гори, замърсяването и прекомерното използване на земята за селскостопански цели "също може да доведе до трансгранична миграция и в крайна сметка да създаде регионални конфликти".

Докладът цитира изследване на ООН от 2012 г., че до 50 милиона души могат да бъдат принудени да търсят нови жилища и препитание в рамките на едно десетилетие, заради разпространението на пустинните региони.

"Увеличаването на деградацията на земите е и един от факторите, които могат да доведат до миграция, и тя се задълбочава от изменението на климата", заяви европейският комисар по околната среда Кармену Вела.

Зафар Адел, директор на Института за водите, околната среда и здравето на ООН, който е участвала в съставянето на доклада, заяви пред "Ройтерс", че е трудно да са формулират точните причини за различните миграции, например бежанците, бягащи Сирия за Европа.

"Сега имаме множество фактори - социални, конфликти - например в случая на Сирия", каза той.

През май проучване, публикувано в американското научно списание PNAS, подчерта връзката между засушаването, изменението на климата и конфликта в Сирия.

"Предизвиканата от човека изменение на климата предизвика една от най-тежките и продължителни засушавания в историята", каза Колин Кели от Калифорнийския университет в Санта Барбара, който ръководи проучването в Сирия.

"Тази суша предизвика каскада от събития, а именно земеделски колапс, масова миграция от семейните ферми към градовете в Западна Сирия, и в крайна сметка допринесе за конфликта", каза той.

Голяма част от очакваните загубени трилиони долари от деградацията на земите попада извън конвенционалните индекси на брутния вътрешен продукт - като "свободното" опрашване от насекоми или пречистването на водите от горите.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив