08 Октомври 2024, 20:13 Днес (2) | Вчера (1)

Райфайзенбанк ще намали присъствието си в Унгария, Словения и Хърватия

22 Август 2013 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2013, 17:33
Под лиценза на creativecommons

Това обяви днес изпълнителният директор на банката Карл Севелда, който пое поста през юни. От думите му, цитирани от Ройтерс, не става известно какви са плановете за България

Raiffeisen Bank International, която е представена и в България, ще намали присъствието си в Унгария, Словения и вероятно Хърватия, а в това време ще съсредоточи усилията си в Русия, Полша, Австрия, Румъния, Словакия и Чехия. Това обяви днес изпълнителният директор на банката Карл Севелда, който пое поста през юни. От думите му, цитирани от Ройтерс, не става известно какви са плановете за България.

Севелда обяви още, че се налага да се предприемат "болезнени" мерки по орязване на разходите, което включва и освобождаване на служители.

Банката е вторият по големина кредитор в Източна Европа.

Севелда не спомена повече подробности по темата, тъй като изготвеният план за намаляване на разходите ще бъде представен в края на септември на управляващия борд.

Той посочи, че в сравнение с конкурентите си в Австрия, управляваната от него банка има по-високи разходи, които трябва да бъдат намалени.

Ройтерс посочва, че мъпреки усилията на кредитната институция да намалява разходите си, те междувременно са се увеличили през второто тримесечие с 6.5 на сто заради интеграцията на новото звено в Полша - Polbank и увеличените разходи за дейността в Русия.

През тримесечието банката загуби 65 млн. евро от дейността си в Унгария (преди данъци) след като правителството обяви, че ще поиска кредитите на хиляди унгарци, изтеглени преди време в швейцарски франкове да се обърнат в евро, като се запазят условията, при които са отпуснати.

"Това ще нанесе огромни щети на банковия сектор в Унгария. Вече не говорим за милиони, а за милиарди евро", коментира Севелда.

Днес Блумбърг съобщи, че унгарското правителство обмисля всички заеми, взети в Унгария, в чуждестранна валута автоматично да бъдет обърнати във форинти. Към края на юни обемът на заемите в чуждестранна валута, предимно франкове, е 8 млрд. долара като 16 на сто от тях не се обслужват по данни на централната банка на страната.

Печалбата на групата през второто тримесечие спада спрямо година по-рано с 25 на сто до 120 млн. евро. Това е лош резултат на фона на прогнозите за печалба от 136 млн. евро.

Райфайзенбанк не е в преговори с никакъв арабски суверенен фонд за придобиване на дял, обяви още Севелда, след като преди месец каза, че инвеститор от Близкия изток ще бъде добре дошъл в институцията.

Банката предстои да плати получената държавна помощ и частно участие в увеличението на капитала от общо 2.5 млрд. евро до 2017 г. Освен това анализатори изчисляват, че тя ще има нужда от около 2 млрд. евро, за да отговори на капиталовите изисквания на регулаторите.



 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив