28 Март 2024, 18:23 Днес (11) | Вчера (12)

Расте броят на исканията за наемане на работа на непълнолетни лица

12 Юни 2019 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2019, 09:48

Най-много непълнолетни лица се наемат в икономически дейности: „Ресторантьорство”; „Хотелиерство” и „Търговия на дребно”

"Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си", е мотото на Световния ден срещу детския труд, който Международната организация на труда отбелязва ежегодно на днешния ден, 12 юни. Денят е свързан с редица инициативи, насочени към елиминирането на детския труд. Според данните на МОТ около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училище. Детски труд има във всяка сфера, но най-много се трудят в селското стопанство – седем от всеки 10 работещи деца са на полето.

Българското законодателство е напълно синхронизирано с международното относно защитата на децата от полагане на труд. В Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните, които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16 г., е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен. ИА ГИТ издава по изключение разрешение за работа на лица, ненавършили 16 г., основно за талантливи деца за участие в кино продукции, театрални постановки, музикални състави и др.

При всяка проверка се следи за полагане на труд от непълнолетни лица. При масираните проверки в селското стопанство през учебната година се следи не само дали непълнолетните полагат труд, но и дали са на полето, за да бъдат предприети мерки за връщането им в училище.

Реагира се на всеки сигнал, касаещ работа на непълнолетни лица, независимо дали е анонимен или не. Към момента тези сигнали са единични. Най-често те се подават от директори на училища, от органите на полицията и анонимни граждани, но има случаи на сигнали от родители, които така се опитват да върнат децата си в училище. Постъпвали са сигнали и от самите младежи, които искат да защитят правата си, тъй като освен без разрешение, някои се наемат и без договори.

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Когато контролните органи на Агенцията установят такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При необходимост се сигнализират и други органи за закрила на детето, както и районните управления по образование с цел установяване дали децата посещават училище и за предприемане на мерки за връщането им в час.

През последните години тенденцията е за постоянно нарастване на наемането на непълнолетни лица. ИА ГИТ напомня, че исканията се подава чрез работодателя. Създадена е възможност те да се подават по електронен път. По електронен път могат да бъдат получени и разрешенията. Като цяло документите, които се изискват от работодателя, са същите, които са необходими за всяко работно място. Разликата е, че при наемане на непълнолетно лице те се подават предварително, а при наемане на пълнолетно – се представят при проверка.

През 2018 г. са поискани общо 8501 бр. разрешения за наемане на работа на лица до 18 години. Дадени са общо 8238 бр. разрешения, като 205 бр. са за наемане на лица до 16 години и 8033 бр. – за наемане на лица, навършили 16-годишна възраст. Констатирани са 116 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешения от Инспекцията по труда.

Най-много непълнолетни лица се наемат в икономически дейности: "Ресторантьорство”; "Хотелиерство”  и "Търговия на дребно”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив