05 Май 2024, 07:19 Днес (1) | Вчера (0)

Рекорден брой хуманитарни работници са били нападнати миналата година

19 Август 2014 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2014, 17:12

Нападенията срещу хуманитарни работници са по-чести от всякога

През 2013 г. те са достигнали рекордния брой от 454 нападнати хуманитарни работници, като над една трета (155) от жертвите са били убити, показват данни на aidworkersecurity.org, цитирани от Европейската комисия по повод Международния ден на хуманитарните дейности

Всяка година на 19 август се отбелязва Международният ден на хуманитарните дейности в памет на жертвите на нападението на централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Багдад през 2003 г., което причини смъртта на 22 души, включително на специалния представител на ООН за Ирак Сержиу Виейра ди Мелу.

Днес Еврокомисията припомня, че Европейският съюз е най-големият донор на хуманитарна помощ в света. Дейността на ЕС в тази област се ползва с изключителна подкрепа сред европейските граждани - според последното проучване Евробарометър девет от всеки десет заявяват, че е важно ЕС да отпуска средства за хуманитарна помощ.

През 2013 г. Европейската комисия е помогнала на 124 милиона души в над 90 държави, а тази година продължава да помага на най-нуждаещите се, в това число на жертвите на конфликтите в Сирия, Централноафриканската република и Южен Судан, на преживелите природни бедствия в Азия, на хората, засегнати от продоволствената несигурност в Сахел, и на уязвимото население, живеещо в условия на "забравени" кризи, като например тежкото положение на колумбийските бежанци или конфликта в щата Качин в Мианмар.

Комисията предоставя хуманитарна помощ на тези, които най-много се нуждаят от нея, в партньорство с над 200 хуманитарни организации, включително неправителствени и международни организации, ООН и подразделенията на Червения кръст. Благодарение на солидарността на европейските граждани хиляди хуманитарни работници оказват помощ и дават надежда на жертвите на конфликти и природни бедствия, отбелязват от Брюксел.

Все повече хуманитарни работници обаче се намират в несигурно положение и са изложение на риск от нападение. Работата им става все по-опасна, в резултат на което мъжете, жените и децата в нужда рискуват да получат по-малка или дори никаква помощ. Хиляди хора в уязвимо положение могат да останат без животоспасяваща подкрепа, ако несигурността принуди хуманитарните организации да спрат своите дейности или да се оттеглят от опасните региони.

"Международният ден на хуманитарните дейности е повод да се отдаде почит на хората, които рискуват живота си всеки ден, за да помагат на жертвите на войни и бедствия по целия свят. Той е и възможност да се поставят във фокус хуманитарните предизвикателства, пред които сме изправени", заяви днес в специално обръщение еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

"Нараства броят и се изменя естеството на конфликтите, като светът става все по-несигурен. В Близкия Изток сме свидетели на ужасяващо насилие и нищо не предвещава край на страданията на невинното цивилно население. В цяла Африка, от Мали на запад до Сомалия на изток, като се мине през Северна Нигерия, Централноафриканската република и Южен Судан, живеят милиони цивилни, които се оказват притиснати в обръч от конфликти, подхранвани отчасти от етническа и религиозна омраза. Предоставянето на хуманитарна помощ на уязвимите деца, жени и стари хора става все по-трудно", обясни еврокомисарят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив