29 Март 2024, 14:57 Днес (9) | Вчера (11)

Рентабилността на банките на Балканите остава слаба, смятат от Уникредит

15 Януари 2013 15:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2013, 15:21
Под лиценза на creativecommons

Сред държавите от ЦИЕ се наблюдава ясно диференциране с много добри резултати на Турция, Русия, Естония и Чехия, докато рентабилността на банковите сектори на Балканите и Украйна ще остане по-слаба

Потенциалът за дългосрочен ръст на икономиките от Централна и Източна Европа остава непокътнат в сравнение с по-развитите страни, заяви Джани Папа, директор на "УниКредит" за ЦИЕ по време на традиционната конференция на Euromoney.

 

Докато регионалните приходи са под натиск основно поради по-ниските маржове и ефекта на необслужваните кредити, ефективността на разходите и управлението на риска остават отличителни фактори в представянето на банките, посочва Папа.

Сред държавите от ЦИЕ се наблюдава ясно диференциране с много добри резултати на Турция, Русия, Естония и Чехия, докато рентабилността на банковите сектори на Балканите и Украйна ще остане по-слаба. Качеството на активите е източник на риск, поне до 2014 г., е анализът на институцията.

"При част от страните ситуацията изглежда особено благоприятна, съпоставено с други динамично развиващи се пазари", смята Папа. Например реалният ръст на БВП в държавите от ОНД и Турция се прогнозира да достигне средно 4.4% в периода 2013 – 2017 г., надминавайки дори и региона на Близкия изток/Северна Африка (4.2%) и Латинска Америка (4.0).

Силните страни на региона по оценка на експерта са неговата конкурентност, гъвкавост на труда и разходите за труд. В краткосрочен план вече се очаква стимулиране, идващо от ниските лихви и ниската инфлация.

Кредитирането и ръстът на активите на банките в ЦИЕ не са спирали след връхната точка на глобалната финансова криза през 2008 г., а общите активи на финансовите институции в региона растат непрекъснато, като в периода между септември 2008 г. и септември 2012 г. са прибавили 700 млрд. евро, посочва Папа.

Въпреки това темпът на растеж е по-бавен от този преди кризата. "По-бавното нарастване на общите активи е вследствие на по-благоразумната позиция, влошаването на качеството на активите и ограничените възможности за инвестиране", заяви Аурелио Макарио, директор стратегическо планиране за групата на "УниКредит".

Въпреки слабото търсене последните данни показват, че през 2012 г. ръстът при кредитирането е положителен в много държави от ЦИЕ, макар и неравномерен сред различните части на региона. Русия и Турция са с водещи позиции, като всяка от двете държави отчита не само най-силните печалби при кредитирането на клиенти, но и много благоприятно съотношение кредити/депозити.

Към 30 юни 2012 г. международните банкови групи притежават 43% от общите активи в ЦИЕ без Русия и Казахстан. Ако двете страни се включат, тези групи притежават две трети от активите.

Оттук нататък е важно да се възстанови растежът, а оттам и търсенето на кредити - което ще бъде подпомогнато от банките. По тази линия регулаторите, правителствата и банките трябва да уцелят точния баланс между регулаторните защити и усилията за увеличаване на растежа, посочва Папа.

"В много държави в ЦИЕ корпоративните кредити представляват над 30% от баланса на банките. От друга страна, фирмите зависят от банковото финансиране, повтаряйки западноевропейските структури, допълва той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив