27 Април 2024, 04:44 Днес (0) | Вчера (11)

Републиканците обмислят заведат дело срещу Обама заради "Обамакеър"

26 Юни 2014 13:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2014, 13:27
под лиценза на creative commons

Очаква се долната камара да гласува по отношение на завеждането на делото през юли

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обяви, че възнамерява за заведе дело срещу президента Барак Обама заради спора между президентската администрация и Републиканската партия относно изпълнителните права на президента да налага законодателство, съобщава "Уошингтън поуст".

"Възнамерявам да заведа дело", заяви Боенер пред журналисти. "Конституцията ясно посочва, че  задачата на президента е честно да изпълнява законите. Според мен президентът не изпълнява законите честно", добави той.

"Конгресът има своята задача, президентът също. Когато има разногласия, подобни на тези между законодателната и изпълнителната власт, според мен сме длъжни да застанем зад институцията, за която служим", каза Боенер.

Председателят на Камарата на представителите може да употреби правото си да се обърне към Двупартийната правна група (ДПГ), която включва лидерите на републиканците и демократите, но има повече представители от мнозинството. ДПГ от своя страна може да се обърне към Службата на главния юрисконсулт на САЩ, която да заведе дело от името на Камарата на представителите.

Делото ще подложи на изпитание конституционния баланс между законодателната и изпълнителната власт в САЩ. Републиканците от известно време обвиняват Белия дом в превишаване на конституционните си правомощия, като заобикаля Конгреса по много различни въпроси.

Не е известно точно кои действия на изпълнителната власт Боенер ще посочи в обосновката си, но през последните години републиканците се противопоставят на наредби на президентската администрация, които възпират депортирането на нелегални имигранти, забавят определени части от Закона за достъпни медицински грижи (здравната реформа на Барак Обама, известна като "Обамакеър" – бел.ред.) и повишават минималната заплата в различни фирми, които изпълняват държавни поръчки на федерално ниво. 

Според запознати най-вероятно ще става дума за "Обамакеър", която беше остро критикувана от американците.

Като проблем се разглеждат и действия на администрацията, които разширяват правата на хомосексуалните, както и такива, насочени към намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените.

Говорителят на Белия дом Джон Ърнест заяви, че Обама предпочита да работи с Конгреса, но "когато е необходимо, е склонен да предприема собствени действия, ползвайки изпълнителната власт на президентската институция".

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси определи действията на Боенер като "увъртания", понеже според нея републиканците се нуждаят от раздвижване в Конгреса. "Крайно време е сред републиканците да се появи поне един възрастен, за да престанат да се държат детински", заяви Пелоси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив