19 Април 2024, 13:54 Днес (8) | Вчера (11)

Републиканците ще опитат да отменят Obamacare

07 Ноември 2014 14:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 ноември 2014, 13:48
Под лиценза на creativecommons

Републиканците ще използват новопридобития си контрол върху Конгреса на САЩ за да отменят или ограничат закона на Барак Обама за здравеопазването (известен като Obamacare)

Това заяви председателят на Камарата на представителите Джон Боенер, цитиран от агенция "Ройтерс".

В първата си пресконференция след междинните избори в страната Боенер предупреди, че на Обама няма да бъде позволено да прокарва реформи в имиграционното законодателство в случай, че той прибегне до инструментите на изпълнителната власт, за да отпусне регулациите върху имиграцията.

"Съобщих на президента, че ако действа едностранно и отвъд правомощията си, няма да позволим законодателството му да мине през Конгреса", заяви Боенер.

Очаква се до края на годината Обама да ползва инструментите на изпълнителната власт за да помогне на милионите имигранти, които живеят в САЩ от продължителен период от време. Действията му могат да позволят на много от тях да потърсят законна работа, без да се страхуват, че ще бъдат депортирани.

През юни 2013 г. Сенатът прие подкрепен и от двете партии закон за внасяне на изменения в имиграционното законодателството, който по-късно беше блокиран от републиканците в Камарата на представителите. Още тогава Обама обеща да използва изпълнителната власт, за да помогне на почти 12 милиона нелегални имигранти.

След почти 50 неуспешни опити да блокира Obamacare, Камарата ще гласува за отменянето на закона отново през 2015 г., заяви Боенер. Демократите могат да действат чрез Сената, а Обама от своя страна най-вероятно ще ползва президентското си вето.

Камарата на представителите може веднага да премахне отделни текстове от закона, казва Боенер. Сред тези текстове са данъците върху медицинското оборудване, данъчните увеличения за американците без здравна осигуровка и създаването на 15-членен консултативен съвет по здравеопазването, който според републиканците е безсмислен.

Според Боенер някои представители на демократическата партия също ще подкрепят изменения в здравното законодателство. "Американците дадоха да се разбере, че не подкрепят Obamacare. Питайте демократите, които загубиха изборите във вторник. Много от тях гласуваха за Obamacare", каза председателят на Камарата на представителите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив