05 Май 2024, 20:32 Днес (1) | Вчера (0)

Реформаторите: Промените за втора пенсия ще са най-голямата кражба след КТБ

03 Май 2016 17:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2016, 17:26

Мартин Димитров определи като квазинационализация промените, които предвиждат въвеждане на солидарен принцип в изплащането на т.нар. втора пенсия

Подготвя се най-голямата кражба след КТБ, заявиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и призоваха финансовия министър Владислав Горанов да не внася в Народното събрание промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория пенсионен стълб, предаде Дарик.

Депутатът Мартин Димитров определи като квазинационализация промените, които предвиждат въвеждане на солидарен принцип в изплащането на т.нар. втора пенсия. Той обясни, че се отнема правото на хората да разполагат с личните си средства, както и да решават какво ще се прави с тях. Реформаторите подозират и криминална цел, а именно да се понижи цената на едно от най-големите пенсионни дружества, за да се обслужи конкретен купувач, който да го придобие на занижена цена.

С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага средствата от индивидуалните партиди да отиват в обща сметка, от която да се изплаща втората пенсия, а наследяването на сумите отпада. Промяната е за родените след 31 декември 1959 г. и ще засегне правата на 3,5 млн. души, които задължително внасят по 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 години.

Според депутата Гроздан Караджов промените са прибързани и са направени потайно, дори и от социалния министър Ивайло Калфин, а зад това стоят определени цели. ""Бърза се и именно затова ние виждаме две грозни цели на този законопроект. Едната е да се прехвърли от болната глава на здравата, т.е. НОИ е в окаяно състояние, дайте преди това да стане ясно - да прехвърлим тези 7-8 млрд. натрупани, за да го съживим. И втората е, че наистина в момента текат преговори за закупуване на един от големите пенсионни фондове и нека министърът на финансите ясно да заяви участва ли в тази игра на покупко-продажба, или не. След КТБ това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи, ако тези промени минат в парламента", каза Караджов.

Според народния представител Мартин Димитров решение трябва да се вземе след сериозен дебат и след оценка на активите на пенсионните дружества.

"Вторият стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване са частни средства на частни лица и индивидуални партиди. С този законопроект се прави опит те да могат да бъдат използвани само за пожизнена пенсия и да не бъдат наследявани от нашите наследници, т.е. това е квазинационализация", каза Димитров.

От Гражданския съвет на Реформаторския блок са категорични, че ако промените бъдат гласувани това ще означава "ограбване на хората".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив