25 Април 2024, 07:49 Днес (0) | Вчера (12)

Реформаторите не са съгласни с промените в пенсионното осигуряване

16 Декември 2014 16:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2014, 16:44
Булфото

Несъгласни са и от БСП и ДПС, чиито представители гласуваха "въздържал се" на днешното заседание на бюджетната комисия

Реформаторският блок не е съгласен с промените при пенсионното осигуряване, предложени ГЕРБ, които предвиждат от следващата година започващите за пръв път работа хора ще могат да избират дали да се осигуряват изцяло в Националния осигурителен институт (НОИ) или част от осигуровките им за пенсия да постъпва в частен фонд, съобщи "Медиапул". Представителите на блока гласуваха "въздържал се" на днешното заседание на бюджетната комисия. Спорното предложение, което предизвика остри полемики, все пак беше прието и предстои да бъде гласувано тази седмица на второ четене в пленарната зала.

С промените също така се предвижда хората, родени след 1959 г., които вече са избрали пенсионен фонд, да трябва да подадат декларация до НОИ само ако искат вече цялата им вноска да отива в държавното осигуряване. Тоест те ще могат да изберат дали да останат в частния фонд, където внасят парите си за втора пенсия, или не.

"Разчети не могат да се правят по простата причина, че ние не знаем каква ще е волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото все пак това са две различни системи", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от сайта на БНР. По думите й в частния пенсионен фонд парите се набират по индивидуална партида, което е и плюс, и минус, защото плюсът е, че все пак това са вашите пари и вие бихте взели допълнителна пенсия точно от тези пари, минусът е в това, че ако там не се внасят редовно вноски, партидата вероятно ще бъде доста бедна откъм средства, и другият - солидарният модел, с който всички ние в момента със своите вноски плащаме пенсиите на настоящите пенсионери. "Това е системата, която е в България и в цяла Европа", добави Стоянова.

Срещу предложението й за избор на пенсионен модел се обявиха представителите на бизнеса от Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България с мотива, че то не е разгледано от надзорния съвет на НОИ, каквото е изискването. Но синдикатите от КНСБ го харесаха.

По време на дискусията Стоянова на няколко пъти е заявила, че не става въпрос за национализация на средствата на осигуряващите се и че това не е противоконституционно. Менда Стоянова дала за пример, че половината от започващите за пръв път работа не правят избор на фонд за допълнителното пенсионно осигуряване и служебно се разпределят, което според "Медиапул" означава, че се разчита на незаинтересоваността и слабата финансова култура на осигуряващите се, които, като не направят изричен избор на пенсионен фонд, цялата им осигуровка за пенсия ще постъпва в държавното осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив