29 Март 2024, 01:22 Днес (0) | Вчера (11)

Роботите ще взимат задачите, но не и работата

29 Ноември 2018 17:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2018, 16:43

Повечето работодатели не планират намаляване на персонала

86% от работодателите не планират намаляване на персонала заради роботизацията, сочат резултатите от глобално изследване на Manpower в 42 държави, представени по време на Форум "Студентите питат – бизнесът и науката отговарят" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", предаде technews.bg.

В България делът на фирмите, които смятат да съкращават служители за сметка на въвеждане на автоматизация, варира от 1 до 10%. От изследваните 42 държави само в Австрия между 10 и 20% от работодателите смятат да прибегнат до тази мярка, съобщи Мария Лазова, мениджър "Бизнес развитие" в Manpower.

Роботите ще взимат задачите, но не и работата. Ще се появяват нови дейности, с които да се ангажира човешкият ресурс, сочи изследването. Функциите в организациите, които ще бъдат засегнати от роботизацията, са административни и офис дейности, финанси и счетоводство, човешки ресурси, производство, директно обслужване на клиенти и ИТ.

Човешките умения изпъкват в дигиталната ера, показва проучването. Те са важни при комуникацията и при вземане на решения в трудни ситуации. В настоящия момент не може да се предвиди какви ще бъдат 65% от дейностите, така че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са неизвестни.

Никой работодател няма да се освобождава от талантливите служители, въпреки автоматизацията, заявиха експерти на форум в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Със сигурност може да се каже обаче, че никой няма да се освобождава от талантливите служители, подчерта Лазова. Човешките силни страни, комбинирани с техническо и дигитално ноу-хау, както и отличното говоримо и писмено владеене на чужди езици и способността да се решават проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният служител трябва да притежава точния микс от умения.

"Да откриеш човек, който отговаря съвсем точно на изискванията за съответна позиция, е погрешно. Работодателите трябва да избират кадри, които са готови да се учат", каза още Мария Лазова.

Проучвания показват, че в САЩ през 2020 г. ще има недостиг на 2 млн. души в производствената сфера, а голяма част от местата са за инженери. За да не се усети тази липса, е създадена програма за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно обучение са готови за вакантните места.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив