24 Април 2024, 21:35 Днес (12) | Вчера (6)

Роботите ще изядат хляба на 400- до 800 млн. работещи

24 Януари 2018 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2018, 10:07

Автоматизацията изправя пазара на труда пред мащабна криза

Преквалификацията може да спаси милиони хора по света от безработицата, пред която неизбежно ще бъде изправено глобалното общество с роботизирането на голяма част от професиите, твърди нов доклад на Световния икономически форум, публикуван тази седмица, пише TechNews.bg.
Навременната преквалификация може дори да помогне на хората да увеличат доходите си. При всички положения повечето от тях ще трябва да се насочат към съвсем ново поприще. "Светът е изправен пред криза на преквалификацията”, пише в доклада, чието заглавие говори за цяла революция.

400- до 800 милиона души по света ще останат без работа до 2030 г. в резултат на автоматизацията на работните процеси. Прогнозата е на мозъчния тръст McKinsey Global Institute. Това не е изненадващо: всички сме наясно, че технологиите променят света, в който живеем, и в частност много от видовете работа, които познаваме.
Най-застрашени, според MGI, са професиите, свързани с рутина. Застрашени от изчезване са дейностите на хора, които сглобяват продукти на поточна линия, секретари, касиери, водачи на камиони, радио и ТВ водещи, служители във вериги за бързо хранене, програмисти.

Интересен акцент в прогнозата е това, че богатите нации към 2030 г. ще имат 25% дял на автоматизираните професии, докато при по-бедните страни едва около 9% от работните места ще бъдат превзети от роботи. Така е, защото в тези страни няма достатъчно ресурси, за да се инвестира в автоматизация.
В социален аспект това означава, че средната класа в по-бедните страни ще продължи да живее добре доста по-дълго, отколкото в развитите страни, отбелязва популярното издание "The Wired”.

Много нови работни позиции ще бъдат създадени за хората, които биват измествани от роботите, предвижда още мозъчният ръст. Парите за тези нови позиции ще дойдат от подобрената продуктивност. Реинвестициите ще се насочат към нови видове индустрии.

Проблем остава това, че въпросните нови позиции е много вероятно да изискват от хората да са "техничари” – дори повече, отколкото са "техничарски” повечето работни позиции в момента. Това означава, че преквалификацията ще е от критично значение в идните години.

Без обучение в нови професии 16% от засегнатите работници няма да имат никакви перспективи за работа в скоро време, според Световния икономически форум. Други 25 процента ще разполагат с нищожен избор за пренасочване: едва 1-3 опции за смяна на работата.

От своя страна, преквалификацията носи доста възможности за повишаване на заплатите и социалната мобилност. Средностатистическият работник в САЩ, например, ще може да разчита на 48 различни възможности за промяна на работата – доста богат избор. Това включва и 24 позиции, които могат дори да му осигурят по-висока заплата.

При двегодишно обучение, според СИФ, 95% от работниците, които са в риск, ще могат да си намерят нова работа, със средно увеличение на заплатите от 15 000 долара. Това обаче предполага 70% от работещите хора със сменена професия да се заловят с "изцяло нова кариера”.

В идеалния случай обучението би трябвало да се съчетае с програми, които осигуряват подкрепа както за намирането на нова позиция, така и финансова помощ, за да смекчат негативите от прехода, заключава докладът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив