19 Април 2024, 22:53 Днес (10) | Вчера (11)

Родно изобретение чисти вредните газове от колите

25 Септември 2017 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2017, 08:53

Показват и хуманоиден робот, който може да се грижи за старци в домове за възрастни хора

Българско откритие може да спаси хиляди стари автомобили от спиране заради отделянето на вредни газове от ауспусите им. Иновацията е от европейски мащаб и ще бъде показана пред посетителите на Есенния технически панаир в Пловдив. Представлява мобилна машина, с която се регенерират филтри и катализатори на двигателите. С нея може да се изчистят натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти, обясняват от екипа, автор на изобретението, пише в. Монитор. Оттам припомнят, че от догодина КАТ ще спира от движение колите, чиито вредни емисии са над нормата. "Вече има изобретение, решаващо проблема, и то ще направи дебют на Есенния панаир”, казва неговият създател д-р Любен Лалев. С новите екоизисквания е съобразена и гамата от зарядни станции за електромобили за домашно и обществено ползване, разработена отново от българска фирма.  

Друг интересен експонат, който може да бъде видян на Есенния панаир в Пловдив, е хуманоидният робот Sanbot. Машината е така софтуерно програмирана, че има различни функции. Може да продава в търговски центрове и магазини. Може да работи дори в ресторанти или хотели, като помощник, или пък в училища, където може да помага на учителите в преподаването на учебния материал. Хуманоидният робот има и други възможности, казват от фирмата, която ще го покаже на Панаира. Машината е така програмирана, че да може да работи, като домашен мениджър и дори като личен асистент.

За първи път на Есенния панаир в Пловдив ще се проведе Международното гейминг състезание  Let's Play, в което ще участват към 600 души. Посетителите могат да видят първия в света 1.8GHz 64-битов четириядрен рутер, най-иновативните smart home продукти и решения, а също - изделия, проектирани специално за електронни спортове. За първи път в България се показва уникалната машина  Tower 900 на Thermaltake. С нея всеки желаещ има възможността да стриймва на живо  любимата си игра, обещават от  GplayTV, организатор на шестдневния мегатурнир.

Интересни експонати ще има и в строителния бранш, където ще бъдат показани вишки тип "паяк”. Те могат да изкачват стълби, за да работят във високи сгради, църкви или зали, като работната им височина е 31 метра. Гигантски мотокар, който може да вдига рекорден товар от 33 тона, също ще бъде изложен в рамките на "Есен 2017”. Мотокарът е най-големият, произвеждан у нас и може да се използва в пристанища, каменни кариери и леярни, обясняват неговите изобретатели. Наред с машината рекордьор посетителите на бизнес форума ще могат да видят и пипнат истински болид от "Формула 1”. Болидът е част от интериорното решение на щанда на дружество, което търгува с металообработващи машини с цифрово програмно управление на водещи световни производители. Един от производителите е компания, която има собствен отбор във "Формула 1”. Друг интересен панаирен експонат е чешки електрически автобус, който по време на изложението ще се движи по пловдивските улици. Световна новост е мобилна машина, която може да прави екстериорни и интериорни 3D панели за термоизолация на самия строителен обект.   

Есенният панаир започва на 25 септември и ще продължи до края на седмицата. Ще участват компании от 40 държави и се очакват 45 000 посетители от България и чужбина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив