18 Април 2024, 12:24 Днес (4) | Вчера (11)

Рокадите през 2002 г. подобриха работата в бранша

10 Януари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Брутният премиен приход на дружествата нарасна c 20%

Българският застрахователен сектор претърпя множество кадрови промени през изминалата 2002 година. Разместванията в мениджърските пластове засегнаха както управата на компаниите, така и държавните институции, имащи отношение към бранша.
Румен Гълъбинов застана начело на новосъздадената Агенция за застрахователен надзор (АЗН). До края на март тази година агенцията да прерасне в мегакомисия за финансов надзор, но г-н Гълъбинов най-вероятно ще запази функциите си, получавайки отново ръководен пост. Така ще се осигури приемственост в работата на институцията, която значително спомогна за подобряване на работния климат в бранша през изминалата година. Въпросителните в сектора намаляха и с реалния старт на дейността на националното бюро "Зелена карта" през април. В Управителния съвет на бюрото влязоха освен преизбрания за председател Атанас Табов и познатите в сектора лица: Дойчин Атанасов, директор на "Застрахователна дейност" в "Хановер кооп", както и Вася Иванова от ДЗИ. От мениджърския екип отпаднаха Йордан Генчев (ЗК "Витоша"), Цветана Крумова ("Булстрад") и Таня Чонкова ("Юпитер").
Преминаването на бранша изцяло в частни ръце бе друг знаменателен факт за 2002 година. Изключение прави само Българската агенция за експортно застраховане. Новите собственици предизвикаха логични промени в ръководствата на компаниите си.
Държавната застрахователна компания "Армеец" бе купена през юли от външнотърговската компания "Химимпорт", а новият собственик пое курс към преструктуриране на всички регионални агенции на "Армеец".
В края на юли след закупуването на дела на виенското дружество "Гарант" в общозастрахователната компания "Юпитер" частната фирма "Маккар" стана собственик на 82.7% от дружеството. На 15 септември Общото събрание на акционерите обнови Надзорния съвет на компанията. Собствениците на "Маккар" поеха управлението чрез Славка Иванова, която зае председателското място в Надзорния съвет, а Чавдар Държиков стана неин заместник. Стефан Стефанов също влезе в състава на ръководния орган. Промените в собствеността като начало не засегнаха председателя на Управителния съвет Ася Аксентиева, но на мястото на Алексей Рунов и Петьо Кирков бяха назначени Софроний Атанасов и Александър Кашукеев (председател на Управителния съвет на "Металснаб холдинг"). Кашукеев обаче се оттегли почти веднага и на негово място акционерите назначиха Виолета Манчева ­ бивш експерт в ДЗИ и "Ей Ай Джи". Последната значима промяна в ръководството на "Юпитер" дойде месец по-късно, когато на 18 октомври Надзорният съвет на застрахователя избра Ивайло Иванов за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор, а Ася Аксентиева напусна по свое желание.
На 10 септември 2002 година приключи и мъчителната приватизационната процедура на бившия Държавен застрахователен институт. Емил Кюлев чрез своята фирма "Контракт София" стана притежател на 80% от ДЗИ. Разместванията в ръководството на дружеството, които последваха, не оправдаха очакванията, че мениджърите, лоялни към институцията, ще запазят постовете си. Самият Кюлев бе избран за председател на Съвета на директорите на "Общозастрахователна компания ДЗИ" и стана единствен неин изпълнителен директор. В мениджърския борд влязоха и председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Росексимбанк Диана Младенова и Георги Георгиев, считан за ново лице в застрахователните среди. За прокуристи бяха назначени Валери Алексиев, бивш шеф в ДЗИ, и Недялко Чандъров, бивш ръководител на отдел "Големи данъкоплатци ­ София" във финансовото министерство. Дотогавашният председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "ДЗИ Общо застраховане" АД и тогава член на Съвета на директорите на "Държавен застрахователен институт ­ ДЗИ" ЕАД Данчо Данчев също трябваше да заработи като прокурист в новата управленска схема. На 1 октомври ­ ден на застрахователя, той заяви оттеглянето си от компанията. Изтъкнатата причина бе несъвместимостта на принципите му на корпоративно управление с тези на
г-н Валери Алексиев. На овакантеното място бе назначен Николай Каварджиклиев ­ изпълнителен директор на банка "Биохим" до средата на септември миналата година.
Здравко Десимиров също се раздели на 1 октомври с постовете си на член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Държавен застрахователен институт ­ ДЗИ" ЕАД (1), шеф на "ДЗИ инвест" и "ДЗИ консулт" ЕООД (2) и прокурист на общозастрахователната компания на групата (3). Жанета Джамбазка бе освободена от длъжностите ­ председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор в компанията, а в края на месеца и останалите членове на стария съвет на директорите си отидоха ­ заместник-председателят на СД ­ Мария Илиева, и Тодор Цветков. Назначение като член на Борда директорите получи Николай Кичев ­ служител в ДЗИ.
Не се реализира планираното присъствие на Нахит Зия в Съвета на директорите на ДЗИ като представител на миноритарния собственик в лицето на държавата. Той трябваше да прокара няколко промени в устава на ДЗИ. Коментарът на Кюлев по този повод се сведе до обещанието, че ще си партнира с държавата дори и при липса на такъв представител.
Септември донесе промяна на върха и в ЗК "Интерамерикан България". Назначението на Борислав Михайлов като председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на дружеството бе известно още от началото на август, но официално влезе в сила след Общото събрание на компанията през септември. Михайлов е бивш главен изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на ДЗИ в периода 1998 ­ 2001 с 20-годишен стаж.
Два месеца, след като австрийският застрахователен гигант "Винер Щетише" придоби 90% от капитала на двете застрахователни дружества "Български имоти", последва и преразпределение на шефските кресла там. Общото събрание на дружествата на 26 ноември реши Съветите на директорите да бъдат заменени от Надзорни и Управителни съвети, които да имат еднакъв персонален състав за двете дружества. За председател на двата надзора бе назначен изпълнителният директор и член на Управителния съвет на австрийския застраховател Карл Финк. Дотогавашният председател на Съвета на директорите Данчо Джиков стана негов заместник. В състава на надзора влязоха още двама австрийци ­ Рудолф Ертл, член на Управителния съвет на "Винер Щетише", и Саша Бок от генералния секретариат на австрийската централа. Изпълнителният директор на "Български имоти" Ангел Крайчев бе избран за председател на новите Управителни съвети на "Български имоти", а Ивайло Къдрев ­ за втори изпълнителен директор като представител на мажоритарния акционер.
Една от последните кадрови промени през годината бяха свързани с преименуваната застрахователна компания "Мел инс", която заработи под новото име "Виктория". След 29 ноември на мястото на Любомир Касиерски, Стефан Радев и Беломоров изпълнителни директори на компанията станаха Жанета Джамбазка и Данчо Данчев.
Разместването на пластовете в управленските върхове на застраховането в крайна сметка доведоха до положителни промени в бранша като цяло. Специалистите определиха 2002 година като изключително динамична за застрахователния сектор. Нарастването на брутния премиен приход на дружествата надскочи 20%. Анализаторите отбелязват, че това ще подобри показателя "Застрахователно проникване". Делът на застраховането в Брутния вътрешен продукт отбелязва ­ макар и минимално, покачване, а това ще подобри позициите на българския застрахователен пазар в световен мащаб.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив