17 Април 2024, 02:15 Днес (0) | Вчера (11)

Рокерите надвиха: Все пак ще има сезонна "Гражданска отговорност"

08 Юли 2016 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2016, 09:33

Депутатите притеснени, че ще има лавина от дерегистрации в края на сезона

Рокерите са на път да победят депутатите в искането си за въвеждане на сезонна застраховка "Гражданска отговорност". Вчера в Народното събание бе внесена спешна промяна в Кодекса за застраховането, която да удовлетвори исканията на мотористите. Законопроектът е подписан и внесен от депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок Делян Добрев, Мартин Димитров, Петър Славов, Пламен Манушев, Данаил Кирилов и Валентин Николов.

В мотивите на вносителите се казва, че предлаганите текстове предвиждат въвеждане на срочна застраховка "Гражданска отговорност" за мотоциклети, мотопеди, каравани и кемпери. В момента тези МПС-та трябва да сключват годишна застраховка. В много случаи тя се сключва с плащане на тримесечие и след 2 тримесечия плащанията се прекратяват, понеже сезонното превозно средство не се използва през есенно-зимния период, пише в мотивите на вносителите. Според тях, не е справедливо собствениците на тези возила да плащат задължителната застраховка за период, през който не ползват превозното средство.

С последните промени в Кодекса за застраховането беше въведена автоматична дерегистрация при изтичане на валидната задължителна автозастраховка. Ако предложената промяна не бъде приета, има риск от множество дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на тези превозни средства, посочват депутатите.

По данни на Пътна полиция, само регистрираните мотоциклети са над 150 000. Това, от една страна, ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд и ще е причина за ненужно цялостно забавяне на работата им поради свърхнатоварване, казват още вносителите.

Припомняме, през пролетта рокери многократно изразиха недоволството си срещу решението на парламента собственици на мотоциклети, мотопеди, кемпери и каравани да плащат годишна застраховка "Гражданска отговорност" независимо, че я ползват само през определен период в годината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив