24 Април 2024, 12:04 Днес (6) | Вчера (6)

Ромите в Гърмен отказват да напуснат къщите си

29 Юни 2015 11:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2015, 10:53
Под лиценза на creativecommons

Ромите в квартал "Кремиковци" на гоцеделчевското село Гърмен отказват да напуснат домовете си и заявяват, че няма да допуснат те да бъдат съборени, съобщи БНР

Все още не са пристигнали багери, които трябва да премахнат първите четири къщи от общо 124-те незаконни сгради. Ще бъдат бутнати тези постройки, чиито собственици са получили първи покана за доброволно събаряне, но не са го сторили. 

Събарянето на незаконните къщи, каквито се оказаха над 85% от постройките в квартал "Кремиковци", беше едно от исканията на Инициативния комитет, чиито протести продължиха повече от месец след сблъсък между роми и други жители на общината. В края на май инспектори от националния строителен контрол изпратиха 124 уведомления за доброволно събаряне на незаконните къщи, но след крайния срок нито една не беше разрушена.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова потвърди решението за принудително събаряне, което ще става по утвърден график.  

С надеждата държавата отново да отсрочи събарянето на къщите и с аргумента, че повечето семейства няма къде да отидат, от Инициативния комитет на ромите поискаха спешна среща с вътрешния министър и омбудсмана и заплашиха с протест. На дискусия за правата и потребностите на децата в риск в неделя омбудсманът Константин Пенчев квалифицира проблема като хуманитарен. 

Пред БНР председателят на Инициативния комитет на ромите Юлиан Герасимов каза, че през почивните дни напрежението в махалата е нараснало и подчерта, че няма да позволят събарянето на къщите на Красимир Илиев и Стоян Айдаров, в чиито семейства има деца-инвалиди.

"Ситуацията е много сложна, защото след събарянето на къщите общината няма къде да настани хората. Опасявам се, че тази вечер някои от тези, на които ще бъдат съборени къщите, има опасност да останат на улицата", коментира пред БНР кметът на общината Минка Капитанова.

Тя обясни, че органите на реда съдействат на общината, но увери, че ще бъде трудно за всички. "Чували сме и призиви за самозапалване, други няма да напускат домовете си. В тези къщи, които днес трябва да се събарят, има и деца. Чувствам се безсилна в тази ситуация, защото това е следствие от бездействие години назад и сега вече ескалира проблемът. Няма как с магическа пръчка той да се реши за месец", каза още Капитанова.

За 13 юли е насрочено следващото събаряне на незаконни къщи в Гърмен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив