23 Април 2024, 11:34 Днес (3) | Вчера (13)

Росен Плевнелиев: Изборите ще се проведат на 12 май

28 Февруари 2013 10:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2013, 10:17
Булфото

Не искам избори на Цветница и Великден. Това са светли християнски плазници и не искам да ги натоварвам с политика

 

Законите са щит срещу задълбочаването на кризи и фундамент за преодоляването им, а конституцията е нашият стълб и опора. Това заяви в обръщението си към Народното събрание президентът Росен Плевнелиев. Той призова обществото да запази гражданския мир и обществен ред.

Дали енергията ще е съзидателна или разрушителна е общ ангажимент на гражданите и политиците, каза държавния глава. "Имаме исторически шанс да върнем доверието на гражданите", обърна се той към депутатите.

Президентът посочи, че исканията на хората са прости - да ги управляват почтени хора, да не ги крадат и лъжат, да живеят добре.

Припомни обаче, че исканията често са противоречиви - хората искат EРП-тата да станат държавни, но не вярват държавата,депутатите да се отзовават, както е било записано в двете тоталитарни конституции. Припомни, че национализацията не е решение, защото ще изгони инвеститорите и ще увеличи риска, ще вдигне безработицата и лихвите и ще направи живота още по-труден.

Българската Конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да ги преодолеем. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си в Народното събрание. Президентът поздрави новоизбрания Патриарх Неофит. През последните 23 години бяхме свидетели на много.

България премина през няколко мащабни кризи. Имахме две експертни и две служебни правителства. Но историята на България не е само тези 23 години. Историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си, ще изсъхнем бързо, каза президентът.

Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем. Имаме исторически шанс за промяна, посочи Плевнелиев.

„България заслужи да бъде член на ЕС и НАТО, българското общество избра европейските ценности и демокрация. Демокрацията в Европа е свързана и с представите за добър живот. Нашите сънародници искат прости неща – да ги управляват почтени хора, да не ги лъжат, да не ги крадат и искат да живеят добре. От лидерите на протестите и политиците зависи да не търсим дестабилизация”, каза още президентът.

Българското гражданско общество е силно. Какво ни казват гражданите, как разчитаме техните послания – това са важните въпроси.

Протестите са много, исканията са разнородни – някои от протестиращите искат ЕРП-ата да станат държавни, но не вярват в държавата; другите предлагат депутатите да се отзовават, имали сме това; говори се за национализация, но това не е решение, защото ще изгони инвеститорите. Разчитам на мъдрост, добронамереност за излизане от кризата. Нека не се подценяват действията и оценките на всички нас, каза още президентът Росен Плевнелиев.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив