02 Октомври 2024, 14:21 Днес (3) | Вчера (1)

Росен Плевнелиев: Изходът от кризата е в провеждането на предсрочни избори

26 Февруари 2013 18:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2013, 18:34
Булфото

Парламентът ще приеме специална програма за неотложните мерки и действия, които да се свършат до края на неговия мандат

 

Демократичното устройство на Република България не може да бъде поставяно под съмнение. Породени са рискове за националната сигурност. Изходът е в провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Постигнахме пълен консенсус от присъстващите на КСНС по това становище и предложение, каза Плевнелиев.

Парламентът ще приеме специална програма за неотложните мерки и действия, които да се свършат до края на неговия мандат.

КСНС се е обединил, че трябват промени в Закона за енергетиката за намаляване цената на тока и за мораториум върху сделки и разпореждане на имоти на крайбрежни плажни ивици. 

Ще преценя в кой момент и кога да посоча точната дата на провеждането на изборите. Те ще бъдат в периода, който беше постигнат като компромисен в края на април - средата на май. Конкретна дата очаквайте скоро, това каза президентът. В петък ще се състои първото събиране на Обществения съвет, за да се структурира.

 

Осъзнавам огромната отговорност на българската държавност като цяло. Това, което се случва, е повод за сериозна загриженост. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Виждате, че президентът всеки ден посочва много ясно къде сме и накъде отиваме.

Днес разбрахте, че вървим към предсрочни парламентарни избори. В четвъртък ще имам обръщение към нацията. Ще посоча ясни срокове. Ще посоча ясни решения. Имаме много силен консенсус и изключителна мотивация - да се предложат конкретни решения за облекчаване на социалното положение и изискванията, които поставиха гражданите, каза Плевнелиев.

Гарантирам, че независимо какви са обстоятелствата в държавата, законите и правовият ред ще бъдат спазени.

Г-н Сидеров си позволи да прави пиар, за сметка на елементарните правила и закони, които крепят нашата държава, каза Плевнелиев, в отговор на журналистически въпрос. В правилата на КСНС много ясно е записано - как той заседава, в Закона за КСНС - също. Преди да се вдигат скандали и да се прави кризисен пиар на гърба на правилата и законите в държавата, апелирам към всички да прочетат законите.

По същия начин апелирам към българските граждани - преди да изгорим Конституцията, нека да прочетем Конституцията; тя е интересно четиво, каза Плевнелиев.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив