23 Април 2024, 09:50 Днес (1) | Вчера (13)

Россексимбанк – интерамерикан фаворити за ДЗИ?

29 Юни 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Общото събрание на ЗАД "Енергия", което трябваше да се проведе в понеделник (на 24 юни), отново беше отложено с неясни мотиви. Новата дата все още не е уточнена.

Според оповестения дневен ред, акционерите трябваше да обсъдят увеличение на капитала на компанията във връзка с участието й в процедурата за приватизацията на ДЗИ. (ЗПАД "Алианц - България" кандидатства за покупка на ДЗИ чрез "Енергия").

Според запознати с делата на двете дружества, увеличение на капитала на "Енергия" ще бъде направено едва тогава, когато Агенцията за приватизация даде положителен отговор на офертата на дружеството за покупката на държавния застраховател.

Въпросителните около участието на компанията в приватизационната процедура обаче тепърва предстои да се изяснят, коментират експерти от бранша. Най-голямата от тях е кога точно ще се извърши увеличението на капитала на "Енергия". Известно е, че в момента основни акционери в дружеството са ЗПАД "Алианц- България" и НЕК. Те притежават по 42.5 на сто от капитала на "Енергия", който е 4 млн. лева.

Ако новите акции изкупи само ЗПАД "Алианц България", делът на НЕК в "Енергия" ще падне до незначителни проценти. (Този вариант се спрягаше като почти сигурен в края на миналата седмица.) Това, според експерти в бранша, е вид ощетяване на държавата. Според различни сметки, делът на НЕК в най-големият енергиен застраховател у нас може да се продаде за 25-30 млн. лева. Освен това "Енергия" е основен акционер в ядрения пул с 27 на сто от капитала му. В него членуват още единайсет застрахователни компании. С най-голям дял са ЗПАД "Алианц - България" (20,5%), "Орел" (с 14%) и ДЗИ Общо застраховане - 11.7 процента.

Ако пък ЗПАД "Алианц -България" и НЕК участват в увеличението на капитала на "Енергия" пропорционално, възниква въпросът доколко е уместно една енергийна компания, на която също й предстои приватизация, да участва в подобна операция.

Междувременно в застрахователните среди се носи слухът, че консорциумът РОССЕКСИМБАНК - Интерамерикан е с най-големи шансове при наддаването за ДЗИ. Според мълвата, консорциумът се е съгласил с изискването на Агенцията за приватизация да предложи по-висока цена на държавния застраховател. При предишната процедура за продажбата на ДЗИ от консорциума TBI бяха поискани 20.5 млн. долара за 60.7 на сто от капитала. Сега се пази в дълбока тайна колко окончателно са предложили обединените кандидат-купувачи.

Според непотвърдена информация, ЗПАД "Алианц- България" не бил склонен да плати прекалено висока цена за ДЗИ. Агенцията за приватизация пък не смятала да прави отстъпки по отношение на този критерий. Причината е ясна - първата сделка беше развалена заради ниската цена. Ако при втория опит за продажба на ДЗИ тя остане по-ниска от тази, която беше договорена с TBI, скандалът е неминуем.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив