27 Април 2024, 19:31 Днес (0) | Вчера (11)

Румънският надзор забрани на Евроинс да продава „Гражданска отговорност”

30 Август 2013 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2013, 10:32
euroins.ro

На изпълнителния директор Михнеа Тобеску пък е наложена глоба в размер на 11,25 хил. евро

След направена проверка за дейността на румънското дружества на „Евроинс” регулаторът на застрахователния пазар в северната ни съседка забрани временно на дружеството да продава най-оборотния му продукт – „Гражданска отговорност”, съобщи електронното издание 1asig.ro.

На изпълнителния директор Михнеа Тобеску пък е наложена глоба в размер на 50 хил. леи (11,25 хил. евро).

За да бъде разрешена продажбата на автомобилната застраховка „Евроинс” ще трябва да изпълни редица мерки.

От централата на дружеството в София реагираха незабавно, оповестявайки следната информация - През месец юни 2013 година в застрахователната компания беше извършена пълна проверка на дейността й, като румънският регулатор с официално прессъобщение от преди няколко дни информира, че констатираните нарушения са от оперативен характер, заради които единствената санкция, която беше наложена на Евроинс Румъния, беше глоба на директора на отдел Ликвидация на застрахователната компания, заедно с наложени подобни наказания и на други застрахователни компании, проверени по същото време. Независимо от това, с вчерашното си решение застрахователният регулатор, е преразгледал становището си.

В съобщението на Комисията за застрахователен надзор се казва, че временната забрана за продажба на застраховки по ГО на автомобилистите ще бъде отменена след изпълняването на конкретни изисквания на регулатора, свързани с промяна на процедурите в отделите Ликвидация и Информационни системи, с което се цели да се подобри работата на тези отдели.

За Еврохолд България АД решението на румънския регулаторен орган е изненадващо, тъй като мерките, поискани от застрахователния регулатор са взети предвид още след извършената проверка и своевременно са изпълнени. В тази връзка в рамките на днешния ден регулаторът ще бъде уведомен подробно за изпълнението на гореспоменатите изисквания, след което ще очакваме Евроинс Румъния да възоброни дейността си по продажба на полици Гражданска отговорност.

Санкцията беше наложена заради забавяне на изплащането на обезщетения, неправомерно намалява размера на обезщетението, кактодори и отказ за ликвидиране на щети.

Евроинс е един от големите играчи на пазара на задължителната автомобилна застраховка в Румъния. През първото полугодие компанията отчита премиен приход от малко над 258 млн. леи (58 млн. евро), от които продажбите на „Гражданска отговорност” формират близо 158 млн. леи (35,5 млн. евро), с което застрахователят държи 21% пазарен дял.

Забраната от тази седмица не е първият проблем, с който се сблъсква „Евроинс” в Румъния.

 

Миналата година румънският регулатор поиска от местното подразделение на българската застрахователна компания Евроинс да увеличи капитала си и да ускори плащанията по възникнали щети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив