19 Април 2024, 17:42 Днес (10) | Вчера (11)

Румяна Бъчварова: Можем да покрием възможните рискове, свързани със ситуацията в Македония

12 Май 2015 17:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2015, 15:13

На границата с Македония е спокойно

Всички ние изразяваме своята тревога от случващото се в Република Македония, изразяваме своите съболезнования към близките на жертвите и загриженост за българските граждани там, които са принудени да живеят с тази тежка и непредвидима към момента ситуация. На базата на информацията, с която разполагаме, обсъдихме всички възможни политически и оперативни рискове, евентуалните сценарии за развитие на кризата, заяви вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета по сигурността към МС.

"Това, в което искаме да уверим българските граждани е, че имаме план, за да покрием всички възможни рискове така, както ги определяме към момента", допълни Бъчварова. По думите й, състоянието на границата с Република Македония е спокойно и страната ни има готовност за овладяване на евентуални рискове.

"На съвета бяха обсъдени политическите рискове във връзка със ситуацията в Република Македония. Като2637.jpg вътрешен министър мога да кажа, че имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни да вземем всички мерки”, посочи вицепремиерът.

В рамките на заседанието е постигнато съгласие по официална позиция за събитията в Република Македония.

"Ясно е едно – кризата поражда притеснения. За нас е от първостепенна важност да потвърдим позицията си, че териториалната цялост и стабилността на Република Македония трябва да бъдат пазени", заяви министърът на външните работи Даниел Митов. По думите му политическата криза, кризата на доверие в Република Македония в последните месеци поражда политически вакуум, в който се намесват всякакви екстремистки движения, способни да дестабилизират обстановката. "Затова нашият призив е управляващи и опозиция в Република Македония колкото може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход и решение на политическата криза. Това минава през поемане на политическата отговорност”, допълни министър Митов. Според него отговорността е в правителството и проблемът трябва да бъде решен чрез реформи, които се очакват от много дълго време. "Това е призивът на всички наши европейски партньори. Реформи трябва да се случат и без тях европейското бъдеще на Република Македония не изглежда близко”, посочи Митов. Той допълни, че България е готова да окаже всякакво съдействие и помощ на македонските институции за осъществяването на тези реформи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив