04 Май 2024, 20:54 Днес (0) | Вчера (0)

Румяна Бъчварова: Пенсионната реформа е най-сериозният препъникамък за управлението

16 Февруари 2015 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 февруари 2015, 10:42
БНТ

"В момента имаме една коалиция на съгласието. Струва ми се, че ще бъде много важно и полезно за всички, ако тази коалиция стане коалиция на новата политика". Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова пред БНТ в коментар за първите сто дни на правителството

Тя каза още, че коалицията е била "съвсем рационална", а партиите от нея се познават все по-добре.

Като най-сериозния препъникамък за тези сто дни Бъчварова определи дебатите по пенсионната реформа, като обаче изтъкна, че предстои тя да се приеме. За реформата в здравеопазването и министър Петър Москов, който стана първият повод да се заговори за вот на недоверие, вицепремиерът коментира, че това само показва, че той има големи амбиции и влиза в полета, които досега са били "забранени зони, за да няма обществена реакция".

Попитана за разминаването между ГЕРБ и партньорите от Реформаторския блок за назначението на Димитър Костов за ръководител на банковия надзор в БНБ, Бъчварова коментира, че когато се отхвърля дадено предложение, "ако нямаш алтернативно, отговорността за отмяната му е изключително голяма и тежка". Тя попита какво се случва, когато няма шеф на банковия надзор и каза, че така БНБ се оставя на равнище като отпреди кризата с КТБ. "Това е политическо безотговорно поведение", заяви вицепремиерът.

По въпроса за новият дълг от 16 млрд. лева, който правителството планира да вземе, тя каза, че той е необходим и се надява темата да бъде обсъдена в рамките на коалицията. "Темата за дълга никога не е скривана. При приемането на бюджета и министър Горанов го каза – това е процедурата, която ще гарантира изпълнението на бюджета и финансовата стабилност в следващите три години", каза Бъчварова.

Тя коментира и спора за евентуалната смята на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, за когото премиерът Борисов се застъпи. Според Бъчварова единствено министър-председателят може да вземе подобно решение.

Все пак Бъчварова коментира, министрите в кабинета работят добре и е рано да се говори за оставки или ремонт на кабинета.

"Мисля, че опозиционните партии ще се опитват по всеки повод да ни критикуват", прогнозира Бъчварова, като изрази надежда позициите, от които ще се отправят критиките да бъдат принципни и да не се спекулира със страховете на хората. "Ако опозицията даде висока оценка за управляващите, тя загубва смисъл", допълни още вицепремиерът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив