24 Април 2024, 09:17 Днес (1) | Вчера (6)

Русенските медици и областната управа несъгласни със здравната карта

15 Февруари 2016 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2016, 14:14

Има несъответствия между подадената информация от Областната комисия за разработване на Областна здравна карта и публикувания проект

Областната управа в Русе ще излезе с писмо до министъра на здравеопазването, с което ще изрази несъгласието си с проекта за Национална здравна карта. Това е било решено на днешната работна среща, проведена с участието на областния управител Стефко Бурджиев и представители на здравните заведения и институции в Русе, предаде БГНЕС. Писмото ще бъде изготвено на заседание на областната комисия по здравеопазване в сряда.

На работната среща е станало ясно, че има несъответствия между подадената информация от Областната комисия за разработване на Областна здравна карта и публикувания проект.

Увеличен е броят на терапевтичните легла за сметка на специалности, които нямат необходимия кадрови и структурен потенциал. Намалени са работещи с висок процент използваемост терапевтични легла – в кардиологията са с 19 по-малко, а пневмология и фтизиатрия намалението е с 12 легла. В хирургията също има намаление с 38 легла спрямо работещи специалности като хирургия, съдова хирургия, урология, пластична хирургия. Намалени са и физиотерапевтичните легла, въпреки високото им ниво на компетентност, като от съществуващите 140 легла се предвижда в Националната здравна карта те да бъдат наполовина - само 68 легла. Съществуващите към момента психиатрични легла са намалени с 43 легла, като липсва яснота как са разпределени по нива на компетентност и по болници. В Националната здравна карта не е предвиден Детския дневен стационар, какъвто в Русе функционира от 15 години.

Според участниците в срещата променените нива на компетентност, заложени в Националната здравна карта, както и липсата на методика за прилагане на наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, биха довели до повишаване на напрежението в системата.

От Регионална здравна инспекция информираха, че предстоят изнесени срещи на екип на Министерството на здравеопазването по области за широко обсъждане на проекта на Национална здравна карта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив