28 Март 2024, 22:49 Днес (11) | Вчера (12)

Русенци пазаруват в Румъния заради по-ниски цени

25 Октомври 2022 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2022, 09:03

Има разлика и в качеството на стоките, за съжаление, не в полза на българските пазари

Последните месеци са белязани от повишаване на цените на хранителните и нехранителните продукция в цяла Европа. Инфлацията расте, но с различни темпове в различните държави. Оказва се, че у нас в сравнение със съседна Румъния, с която доскоро бяхме сравнявани, цените на основни хранителни продукти, може с малко, но са по-ниски, предаде БНТ. През месеците август, септември, октомври цените на стоките у нас сериозно скочиха - къде с 10 на сто, къде с 20%, къде с повече, но няма стока, която да е запазила етикета си от миналата година. И макар търговците да твърдят, че в последните седмица-две не се наблюдават сериозни повишения, хората продължават да си броят левчетата, когато влязат в магазина.
Милка Димитрова е собственик на квартален магазин в Русе. Казва, че в продължение на седмици е зареждала хранителните продуктите всеки ден на нови цени. "Август-септември цените драстично се увеличиха на млечните продукти. Месните – частично, но и те леко мръднаха. За съжаление, в момента наблюдаваме на яйцата леко покачване… 2,50 Кашкавал, сирене – скочиха – 5-6 лева на килограм, което е много. Киселите млека 20-30% си скочиха… В сравнение с миналата година зеленчуците са с едни 30-40% нагоре по това време на годината", каза Милка Димитрова.
Според Елена Йорданова обаче има цени, които са нереално високи. "Много са завишени. Просто непосилно. Майка ми е пенсионер, за нея е непосилно. Месото, колбасите, сиренето, плодове, зеленчуци, всичко има ръст. Инфлацията е много голяма, заплатите си стоят едни и същи. Трудно е", каза Елена Йорданова.
В същото време много хранителни стоки в съседна Румъния са на по-ниски цени. Затова и Диян Илиев, когато ходи до Гюргево или Букурещ, не пропуска да посети големите им магазини. "Отдавам го на това, че в Румъния ДДС на този вид храни е 9%, докато тук у нас си останаха по-големи процентите… Примерно 1 кг кайма може да излезе в порядъка на 7-8 лева, докато тука вече знаете до къде стигнаха цените…. За олиото няма да говорим – бутилка олио в Румъния продължава да си стои 3,40-3,60, докато тука цените са над 4 лева и нагоре", заяви Диян Илиев. Диян Илиев обаче е забелязал, че разлика има не само в цената на храните, но и на стоките в другите магазини. Когато в Румъния, по-специално в Букурещ, има промоции, цените наистина са промоционални… Пък разнообразието е много по-голямо. Във всеки един от магазините, където влизахме, има повече стока и по-различни модели – говоря за световни брандове, световни марки, които съществуват и в България", допълни Диян Илиев. Хора, които по-често пазаруват в Румъния, коментираха и друго – че има разлика и в качеството на стоките. За съжаление, не в полза на българските пазари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив