29 Март 2024, 08:24 Днес (0) | Вчера (11)

Русия: ГО през зимата ще важи само със зимни гуми

12 Март 2013 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2013, 13:46
Под лиценза на creativecommons

Браншът не е ентусиазиран от идеята

Съветът на Руската Федерация подкрепи застрахователите в жалбите им срещу високата щетимост по задължителната автозастраховка „Гражданска отговорност“. Миналата седмица в Държавната Дума бяха внесени промени, които предвиждат възможността за предявяване на финансови претенции към виновника за ПТП през зимата, при определени условия.

Поправките, внесени от двама сенатори – Сергей Катанандов и Владимир Федоров, дават правото на застрахователна компания да предяви регресен иск към виновник за катастрофата, когато автомобилът му не е „обут“ със зимни гуми.

Промените обаче не указват сроковете, в които автомобилистът трябва да смени „гуменките“. Предложението е за промяна не само на Закона за задължителната автозастраховка „Гражданска отговорност“, но и федералният закон за безопасност на пътното движение, както  и Кодексът за административните правонарушения.

Пазарните играчи обаче посрещат предложението без ентусиазъм, отбелязва РБК daily. „Реализацията на идеята предизвиква много въпроси. Един от тях е при променящия се климат от юг на север, кога конкретно да сменим гумите?“, коментира директорът по урегулиране на щетите в СОГАЗ -  Владимир Козлов.

Според зам.-генералния директор на „РЕСО-Гарантия“ Игор Иванов контролът за своевременната смяна на гумите не бива да бъде свързан със застраховката. „Нужно ли е да чакаме да стане ПТП и тогава да глобяваме за гумите?“, аргументира се той. В други страни тази контролна функция се изпълнява от пътната полиция, както между впрочем е и в България.

Част от участниците на застрахователния пазар прогнозират увеличаване на щетимостта по ГО. Според изпълнителния вицепрезидент на „МСК“ - Сергей Ефремов, компаниите ще бъдат принудени да доказват, че именно летните гуми, а не лошите пътища са били виновни за катастрофите. Това от своя страна пък ще доведе до необходимостта от допълнителни експертизи.
Според  РБК daily, себестойността на една техническа оценка при възникнали сложни катастрофи в момента е около 10 000 - 15 000 рубли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив