19 Април 2024, 13:28 Днес (7) | Вчера (11)

Русия: Глобата за пиян шофьор – на цената на среден автомобил плюс отнемане на книжката

08 Октомври 2012 10:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2012, 10:48
commons.wikimedia.org

Глобите за превишена скорост могат да достигнат до 50 000 рубли


Русия възнамерява да наказва своите пияни шофьори с глоби на стойност колкото среден автомобил, както и да лишава от правоуправление „сгазилите лука“ за срок до 3 години. Правителството настоява  за нулева толерантност към алкохола и иска  допустима доза 0 промила. Това обяви първият вицепремиер Игор Шувалов след съвещание по безопасността на пътното движение при премиера Дмитрий Медведев. „За управление на автомобила в нетрезво състояние на водача трябва значително да увеличим административното наказание, което според експертите трябва да възлиза на средната пазарна стойност  на автомобила“, посочи Шувалов, цитиран от електронното издание insur-info. Той добави, че за еднократно нарушение от този тип се предлага, освен глобата, шофьорът да бъде наказан и с отнемане на свидетелството за правоуправелние за определен срок, например до 3 години. Според първия вицепремиер, санкцията трябва да е такава, че „водачът и неговото семейство да почувстват материално неблагоприятни последствия от постъпката му, а самият шофьор да разбере, че нарушението му ще натовари значително близките му“. Предстои правителството да реши дали сумата на глобата да бъде еднаква за цялата територия на Русия, или да даде право на регионалните правителства сами да определят тежестта на санкцията, а правителството да установи само горна и долна граница на наказанието. „За повторно нарушение, тоест управление на автомобила в нетрезво състояние, се предлага подвеждане под наказателна отговорност, която ще бъде съпроводена с много високи глоби и също лишаване от правоуправление за определен срок“, коментира още Шувалов.
Правителството не предвижда  диференциране степента на алкохолно опиянение. „Повечето от участниците в съвещанието подкрепиха идеята за пълна забрана на съдържанието на алкохол в кръвта.“
Не е коментирано наказание пожизнено лишаване от права за управление  на автомобила.„Тъй като става дума за затягане на наказанията, вкл. и за наказателна отговорност, всеки нарушител трбява да има възможност да изкупи вината си и да бъде в състояние да си върне отнените права“, посочи Шувалов. Той добави, че такова предложение не е обсъждано и поради факта, че в някои райони на Русия е трудно да се живее без автомобил.
Глобите за превишена скорост могат да достигнат до 50 000 рубли. Предстои увеличение на глобите и за преминаване на червен светофар, както и за неспазване правилата за преминаване през нерегулирана пешеходна пътека.
Предложенията ще бъдат обсъждани в различни комисии през следващите три седмици до внасянето на законопроекта в Държаната Дума. Основните решения трябва да бъдат приети до края на тази година и част от тях да заработят през първото тримесечие на 2013-та.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив