18 Април 2024, 19:09 Днес (11) | Вчера (11)

Русия блокира достъпа на автомобили и камиони от Литва

25 Ноември 2014 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2014, 13:33
ntv.ru

Търговията с Русия е ключова за икономиката на малката балтийска държава и досега не беше много засегната от икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, и ембаргото за внос на западни храни в Русия

Литва обвини Русия, че спира литовски превозни средства и товари на границата, съобщи "Ройтерс". Посланикът на Москва във Вилнюс е бил призован да даде обяснение.

Търговията с Русия е ключова за икономиката на малката балтийска държава и досега не беше много засегната от икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, и ембаргото за внос на западни храни в Русия.

Отношенията между двете държави обаче обаче стават все по-обтегнати през последните месеци. Президентът на Литва Далия Грибаускайте в понеделник обеща на Украйна военна помощ в бойните действия срещу проруските сепаратисти, а седмица по-рано определи Русия като "терористична държава", понеже отказа да признае присъствието на руски войници в Донбас.

Вилнюс съобщи, че нито един автомобил или камион с литовска регистрация не е бил допуснат в Калининградска област от неделя насам. "Съобщих на посланика, че Литва е на мнение, че отношението на руските митнически власти към превозните средства и камиони в литовска регистрация и стоките, произведени или прекарани транзит през Литва, е форма на дискриминация", заяви заместник-министърът на външните работи Андриус Кривас пред репортери. "Помолих посланика незабавно да се сложи край на тази дискриминация", добави той.

Преди година Русия за кратко блокира достъпа на литовски товари, понеже Вилнюс изяви желание да е домакин на подписването на споразумение между Украйна и ЕС, което тогавашния украински президент Виктор Янукович в крайна сметка отказа да подпише. Отказът му даде начало на протестите, известни като "Евромайдан", които в крайна сметка доведоха до свалянето му от власт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив