16 Април 2024, 10:50 Днес (3) | Вчера (10)

Русия готви втори удар по ЕС и САЩ

19 Август 2014 12:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2014, 11:28
Под лиценза на creativecommons

Руските власти са подготвили допълнителен списък с ответни санкции срещу Запада. Те обаче ще бъдат въведени само ако ЕС и САЩ въведат нови санкции срещу Русия

Това съобщава руският в. "Ведомости", като се позовава на двама федерални служители, предаде БТА.

Сред мерките, които Москва е готова да предприеме, след като наложи ембарго на редица храни, е въвеждането на ограничения върху вноса на промишлени стоки в Русия.

Два дни след като САЩ и ЕС въведоха секторните икономически санкции срещу Русия, правителството на Дмитрий Медведев е изпратило до президента Владимир Путин доклад, в който се излага обширен списък от възможни ответни мерки. Двамата високопоставени служители добавили, че засега правителството не е получило от президента поръчение да подготвя документите за въвеждането на нови руски ответни санкции.

Според тях една от тези мерки може да стане пълната или почти пълната забрана върху вноса на автомобили от неприятелските страни. Единият от служителите уточнил, че търсенето на автомобили в страната може да бъде покрито за сметка на вътрешното производство, най-вече от предприятията, сглобяващи коли от чужди марки в Русия.

Друга възможна мярка, за която съобщава московският в. "РБК дейли", е ограничаването на вноса на медицински изделия. Двамата правителствени служители признали обаче, че този въпрос е много деликатен и изисква допълнително обсъждане.

Вестник "Ведомости" е направил по този повод допитване до експерти. Те отбелязали, че пълната забрана за внос на автомобили от Европа и САЩ ще доведе до прекрояване на пазара.

Според изпълнителния директор на "Автостат" Сергей Удалов, ако все пак се въведе такава мярка, трябва да се избегне забраната върху вноса на части и детайли, защото това ще засегне тежко руските автомобилни заводи, които сглобяват автомобили.

Що се отнася до медицинското оборудване, то в Русия се произвеждат салфетки, хирургическа и най-проста диагностична апаратура.

"Всичко останало, включително високотехнологично оборудване - идва от внос. Ако на този внос бъдат наложени ограничения, то в Русия трябва просто да престанем да боледуваме", е казал пред "Ведомости" представителят на компанията SCA Евгений Махоротов.

Московският в. "Комерсант" пък отбелязва, че огромното мнозинство от руснаците засега никак не са почувствали върху себе си последствията от санкциите, предприети от западните страни срещу Русия. Тези, които виждат някакви последствия, са все още малцинство. При това половината от това малцинство смята тези последствия за негативни, а другата половина - за положителни.

Вестникът се позовава на последните социологически проучвания на Общоруския център за изследване на общественото мнение. 92% от гражданите са уверени, че санкциите по никакъв начин не са ги засегнали, само 4 на сто вече са забелязали ръст на цените и са усетили, че материалното им положение се влошава. 

Някои от анкетираните са посочили замразяването на банковите сметки, отмяната на полетите на нискотарифната авиокомпания "Доброльот", загубата на работа в чужда компания, и пр. Но това са отбелязали под 1% от запитаните.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив